Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio

Wat een mazzeltje voor Hubert Bruls. Die heeft sinds lange tijd een rustig weekend. Geen verplichtingen meer voor extra overleg als voorzitter van het Veiligheidsberaad, want de meeste coronabeperkingen zijn door het kabinet afgeschaft. Daarom hoeft hij ook niet op te draven in talkshows om met Khalid Oubaha in discussie te gaan. Oubaha heeft daarvoor trouwens geen tijd meer. Die moet de duizenden nieuwe kluisjes in het voormalige pand van Pinoccio een beetje in de gaten houden. Dan ben je toch een soort garderobemijnheer. Bruls kam ook niet naar Vitesse – NEC, omdat uitsupporters niet welkom zijn in Arnhem. En hij hoeft zich niet, zoals zijn collega’s van andere grote plaatsen in het zuiden, druk te maken dat Randstedelingen dit carnavalsweekend Nijmegen zullen overspoelen. Alleen het idee al. Er is dit jaar geen openbaar carnaval in Nijmegen. Misschien dat sommige kroegen wat carnavalssfeer krijgen, maar dat mag geen naam hebben. Alle kans dat Bruls als fervent carnavalsvierder een dag teruggaat naar Venlo. Gelijk heeft ie. Daar mogen alle kroegen in de binnenstad een buitentap plaatsen; de gemeente zorgt voor voldoende toiletten en garandeert dat de binnenstad iedere nacht wordt schoongemaakt. En zo hoort het ook.

Carnaval is de wereld op zijn kop zetten. De burgemeester van Groesbeek begrijpt dat als geen ander. Hij wil dat carnaval dit jaar chaotischer verloopt dan voorgaande jaren. Dat is toch fantastisch. Als hoogst verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid hopen op chaos tijdens carnaval. Volgens mij gaat dat zeker lukken. Kroegbazen mogen wel een buitenbar plaatsen, maar geen tent. Buiten mag geen muziek gemaakt of gedraaid worden. Binnen wel. Er is daardoor geen evenementenvergunning nodig; alles is geregeld via een ontheffing. Positieve bijvangst voor de kroegbazen: bewoners van het centrum kunnen tegen een ontheffing geen bezwaar maken. Chaos verzekerd. In Wijchen gaat Schik op de Mèrt op carnavalsdinsdag gewoon door. Netjes geregeld via een vergunning. Chaos zal daar dus wel uitblijven. Al is het maar voor eventjes.

Want Bea Schouten heeft aangekondigd namens het CDA wethouder te willen worden in Wijchen. Ik moet mij onthouden van stemadviezen, maar ik zou dat wel toejuichen. Voormalig raadslid in Wijchen; voormalig gedeputeerde in Gelderland en huidig statenlid. Daar kun je mee voor de dag komen. Bea wil dat er zo snel mogelijk windmolens worden gebouwd op Wijchens grondgebied. Dat is bekende kost. In 2019 waarschuwde Bea als gedeputeerde de aanwezige Wijchense wethouders tijdens een bijeenkomst in het kasteel van Wijchen in niet mis te verstane woorden: “Als jullie niet snel tot een besluit komen waar in Wijchen windmolens geplaatst gaan worden, dan wijzen wij als Provincie die plekken wel aan.” Bea Schouten als wethouder die in Wijchen windmolens gaat realiseren. Alleen al door de gedachte moet het bij hartstochtelijk windmolentegenstander Leo Herms van Wijchen Lokaal dun door de broek lopen. Als hij tenminste zijn schotse kilt in de kast heeft laten hangen.

Ik zie nu al uit naar de discussies in de raadszaal. Dat wordt een meer dan prettige politieke chaos.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.