Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Impressie windmolens langs de A15 Foto: Bewonersplatform Midden-Betuwe
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Impressie windmolens bij Zetten Foto: Bewonersplatform Midden-Betuwe
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Impressie windmolens bij Zetten Foto: Bewonersplatform Midden-Betuwe
Ankeiler: Ook in de gemeente Overbetuwe spelen windmolens een rol bij de verkiezingen.

- Ook in de gemeente Overbetuwe spelen windmolens een rol bij de verkiezingen. Er waren plannen om er zeven te plaatsen rondom de A15 bij de dorpen Zetten en Andelst, maar die plannen zijn nu in de ijskast gezet. De intentieovereenkomst tussen Betuwewind (die windmolens aan de noordkant van de A15 wil plaatsen) en Betuwemolen (die windmolens aan de zuidkant wil plaatsen) en de gemeente Overbetuwe werd in december 2021 niet verlengd.

Initiatiefnemers van windmolens Coöperatie Betuwewind en tegenstanders van Vereniging Malle Molens zijn beiden opgericht door betrokken inwoners en hebben ook beiden hoop op een goede afloop. "Wij hebben als doel om meer duurzame energie op te wekken", vertelt Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind. “We willen het wel zo doen dat burgers er ook maximaal van kunnen profiteren".

De tekst gaat verder onder de video:

“De nieuwe gemeenteraad van Overbetuwe zal een beslissing moeten nemen over de windmolens”. Velthoven hoopt dat dat snel gebeurt. “Ik hoop dat deze pauze niet te lang gaat duren en dat de gemeente snel tot een oordeel komt wat er mogelijk is in het gebied. En ik hoop echt dat de gemeenteraad wél de doelstellingen van duurzame energie in het oog houdt.“

'Tegen windparken in nabijheid bewoonde wereld'

Een groep bewoners, georganiseerd in Verenging Malle Molens, ziet de komst van de windturbines in hun gebied helemaal niet zitten. “Wij zijn niet zozeer tegen windparken, maar wel tegen windparken in nabijheid van de bewoonde wereld”, legt Fred Eggink, voorzitter van de vereniging, uit. Zij hebben eerder al impressies laten maken hoe de windmolens eruit zien in de omgeving (zie foto’s).

“Gelukkig hebben we nu de landelijke wind mee gezien het onderzoek naar de medische aspecten van windturbines”. Eggink doelt hiermee op een onderzoek van Expertisecentrum GGD en RIVM over de effecten van windturbines. Hierin wordt geconcludeerd dat er een verband is tussen geluidniveau veroorzaakt tussen windturbines en hinder en die ‘hinder beschouwen we als een schadelijk gezondheidseffect’.

Kies-Wind-Wijzer

Om de bewoners in de gemeente Overbetuwe te helpen bij het maken van de juiste keuze als het gaat om windmolens, heeft Bewonersplatform Midden-Betuwe (nog een bezorgde groep bewoners) een Kies-Wind-Wijzer opgezet. Hier kunnen inwoners de standpunten lezen van de verschillende politieke partijen van Overbetuwe en Neder-Betuwe met betrekking tot Windpark Midden-Betuwe. De gemeenten werken namelijk samen aan een plan voor windpark Midden-Betuwe.

De gemeente Neder-Betuwe heeft onlangs laten weten óók de plannen voor de windmolens aan de zuidkant van de A15 in de ijskast te hebben gezet. Er gebeurt niets zolang buurgemeente Overbetuwe nog studeert op regelgeving en alternatieven, liet het college in een brief aan Betuwemolen weten: "Nadat de uitkomsten van het initiatiefvoorstel bekend zijn en zijn getoetst aan de nieuwe landelijke normen die door de Raad van State zijn beoordeeld willen wij, samen met het college van Overbetuwe, overleg met u voeren of er nog voldoende aanleiding is om te komen tot voortzetting van het onderzoek."

Wachten op landelijke normen

Men verwacht dat de landelijke normen er in juni dit jaar zullen zijn. Het is dus nu aan de kiezer om zijn stem te laten horen voor of tegen windmolens. De Kies-Wind-Wijzer vind je hier.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.