Ankeiler: Wijchen moet meer zijn best doen om in te zetten op ‘generatieproof’ levensbestendige woningen en inwoners beter informeren over wat ze zelf kunnen doen om hun woning levensbestendig te maken.

- Wijchen moet meer zijn best doen om in te zetten op ‘generatieproof’ levensbestendige woningen en inwoners beter informeren over wat ze zelf kunnen doen om hun woning levensbestendig te maken. Dat is de strekking van een unaniem aangenomen motie van Kernachtig Wijchen.

“Niet wachten tot zorg nodig is”

Mensen worden steeds ouder, merkt Rob Albersnagel (Kernachtig Wijchen) op, en dat levert problemen op met het vinden van een passende woning. “In de huidige tijd van woningnood is verhuizen lastig, dus verbouwen ligt meer voor de hand. Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevolgen van het ouder worden of de invloed van een handicap of gebrek op het eigen woongemak. Als langer zelfstandig wonen prioriteit heeft, moet je niet wachten met het ondernemen van actie tot zorg nodig is. Je moet je veel eerder zorgen dat je langdurig in een woning kunt wonen. Daar zijn heel veel waardevolle tips voor te geven die niet veel tijd of geld kosten en het aanbieden daarvan, zoals via de woonadviseurs van MeerVoormekaar, verdient een impuls. Daarnaast moet generatieproef wonen bij alle woonplannen betrokken worden.”

Eigen verantwoordelijkheid

Ook Marlien Joosse (CDA) vindt ook dat er ingezet moet worden op het informeren van inwoners. “Eén van de sleutels die we in handen hebben, is om de bewoners bewust te maken van diens eigen verantwoordelijkheid om de woning levensbestendig te maken.” Wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) geeft aan de aandacht voor levensbestending wonen ‘zeer terecht’ te vinden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel