Ankeiler: Als het aan Kernachtig Wijchen ligt, worden er door de gemeente geen zaken meer gedaan met het Russische staatsbedrijf Gazprom nadat Rusland donderdag de aanval op Oekraïne heeft geopend.

- Als het aan Kernachtig Wijchen ligt, worden er door de gemeente geen zaken meer gedaan met het Russische staatsbedrijf Gazprom nadat Rusland donderdag de aanval op Oekraïne heeft geopend. Wijchen participeert via energieleverancier De Groene Stroomfabriek in een contract met Gazprom.

Russische staatskas

“Volgens het Algemeen Dagblad hebben 120 gemeenten contracten lopen met Gazprom”, zegt raadslid Kernachtig Wijchen-raadslid Pim Verbeeten. “Ook Wijchen participeert via De Groene Stroomfabriek in een contract met Gazprom. Jaarlijks vloeien hierdoor tientallen miljoenen euro’s gemeentelijk geld via de Nederlandse gemeenten naar de Russische staatskas. Gezien de huidige situatie in Oekraïne lijkt het de raad van Wijchen belangrijk het zaken doen met Rusland tot een minimum te beperken. Daarom willen we samen met de deelnemende gemeenten binnen De Groene Stroomfabriek in overleg gaan over de ontstane situatie in de Oekraïne en in kaart brengen wat de gevolgen zijn van het openbreken en beëindigen van de overeenkomst met Gazprom.”

Urgentie

Kernachtig Wijchen wilde donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie buiten de orde indienen om het college te verzoeken het afbreken van banden met Gazprom te onderzoeken, maar kwam daar door tijdsdruk te laat mee om deze nog op de agenda van de raadsvergadering te krijgen. De partij dient het verzoek nu in in de vorm van schriftelijke vragen aan het college. “Het is jammer dat het presidium het nu niet wil behandelen gezien de urgentie.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.