Ankeiler: In de Wijchense gemeenteraad is donderdagavond aandacht besteed aan de Russische invasie van Oekraïne.

- In de Wijchense gemeenteraad is donderdagavond aandacht besteed aan de Russische invasie van Oekraïne. De raad sprak middels een statement haar afkeuring en medeleven uit. Het college geeft aan onder andere vanwege de verder stijgende energieprijzen als consequentie van de huidige situatie rondom Oekraïne met een plan te komen om Wijchense minima te helpen om rond te komen.

Statement

Namens de gemeenteraad sprak burgemeester Marijke van Beek (PvdA) een korte verklaring uit met betrekking tot de oorlogssituatie Oekraïne: “De gemeenteraad van Wijchen spreekt hierbij haar grote afkeuring uit over het feit dat een soevereine, democratische staat aangevallen wordt en hierdoor in een staat van oorlog geraakt. We sluiten ons van harte aan bij de woorden van de koning en koningin: ons hart gaat uit naar bevolking Oekraïne en alle getroffenen door het geweld. We leven intens mee met de mensen daar en met de Oekraïense gemeenschap in Nederland die in angst verkeert om het lot van hun familie en vrienden.”

Gevolgen voor huishoudboekje minima

Ook de stijgende gas- en olieprijzen door de oorlog in Oekraïne kregen aandacht. Wethouder Nick Derks (VVD) maakt zich zorgen over de gevolgen voor Wijchense minima. “Het huishoudboekje van minima krijgt het lastig de komende tijd. Allereest door de inflatie die het leven steeds duurder maakt, maar ook de stijgende energieprijzen, met name door de consequenties van de Russische inval. Het Rijk heeft al compensatie beloofd, maar voor de minima is dat onvoldoende om rond te komen. Daarom is het college voornemens om met een voorstel te komen om deze groep mensen te helpen de eindjes aan elkaar te knopen.” Wat dat voorstel precies gaat inhouden, is nog niet bekend.

Eventuele noodsituatie in Wijchen

Leo Herms (Wijchen Lokaal) informeerde naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne naar de gang van zaken in het geval van een eventuele noodsituatie in de toekomst in Wijchen. “Wat moeten inwoners doen als het luchtalarm afgaat naast binnen blijven en ramen en deuren sluiten? Zijn er schuilgelegenheden, is er een rampenplan en is er rekening gehouden met stroomuitval?” Aparte schuilgelegenheden zijn er niet in Wijchen, geeft de burgmeester aan. “Er is een crisisorganisatie die onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid valt die plannen voorhanden heeft voor diverse scenario’s. Inwoners moeten verder afstemmen op de regionale zender en de instructies die daar gegeven worden opvolgen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.