Ankeiler: De gemeente Wijchen gaat jaarlijks ter waarde van 40.000 euro taken uitvoeren die ervoor zorgen dat speeltuin De Blije Dries in Wijchen open kan blijven.

- De gemeente Wijchen gaat jaarlijks ter waarde van 40.000 euro taken uitvoeren die ervoor zorgen dat speeltuin De Blije Dries in Wijchen open kan blijven. Het bestuur van de speeltuin krijgt daarmee echter niet hun wens voor het uitbreiden van de horeca op de locatie en een overdekte speelhal, die zij nodig achten voor de exploitatie van de speeltuin in de toekomst, en stapt op.

Financiële problemen

De speeltuin bestaat al meer dan 60 jaar en trekt jaarlijks nog zo’n 50.000 bezoekers. Toch is de speeltuin in de financiële problemen geraakt. Dit komt onder andere door het vertrek van een vrijwilliger die veel taken onbezoldigd uitvoerde en een erfpachtovereenkomst met de gemeente waardoor onderhoudstaken die eerder nog door de gemeente uitgevoerd werden sinds 2015 door De Blije Dries zelf uitgevoerd moeten worden. Daarnaast is er een bv in het leven geroepen die voor de dagelijkse gang van zaken zorgt waarmee een inkomen voor de beheerders verdiend moet worden.

Speelhal en horeca

Het bestuur van De Blije Dries wilde er daarom graag voor zorgen dat op de locatie het hele jaar door inkomsten gegenereerd kunnen worden door middel van het realiseren van een overdekte speelhal en een horecagelegenheid die het hele jaar door open mag zijn. Dat ziet het Wijchense college echter niet zitten. “Dat is niet passend op en te ambitieus voor deze plek, in het een geluidgevoelige omgeving in het groene buitengebied”, zegt wethouder Nick Derks (VVD). “Ook houden we rekening met de horeca in het centrum en is het niet wenselijk om bijvoorbeeld feesten en partijen te organiseren op een locatie waar kleine kinderen spelen. Dat past niet bij het imago van een kindervriendelijke speeltuin.” Ook het verhuizen van de speeltuin of het vinden van andere kostendragers voor bij De Blije Dries is voor het college geen optie gebleken. “Daar zitten een hoop haken en ogen aan”, zegt Derks. “Je zit met de kosten van het verhuizen van een speeltuin, bestemmingsplannen, de buurt. Dit zagen we niet voor ons.”

40.000 euro

De uitkomst is nu dat de gemeente onderhoudstaken ter waarde van 40.000 euro per jaar, zoals het onderhoud van het groen en het vastgoed, weer op zich neemt zodat de speeltuin toch kan blijven functioneren. “Het gaat erom dat De Blije Dries blijft bestaan en toegankelijk blijft voor al onze inwoners, en we willen daar alles voor in het werk zetten”, zegt de wethouder. “Wel is het nog een uitdaging om deze structurele kosten te dempen zodat er over een aantal jaar minder subsidie nodig is om de speeltuin open te houden. Ondertussen worden ook nieuwe bestuursleden geworven voor De Blije Dries.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.