Ankeiler: De gemeente Nijmegen werkt aan het creëren van 15 ‘basisbanen’ voor Nijmegenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar zonder medische indicatie.

- De gemeente Nijmegen werkt aan het creëren van 15 ‘basisbanen’ voor Nijmegenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar zonder medische indicatie. Deze groep valt vaak tussen wal en schip. Het gaat om momenteel niet-bestaande banen tegen een minimumloon in de (semi-)publieke sector. Het streven is dat komend jaar 15 mensen in een basisbaan kunnen starten.

Niet-bestaande banen

De basisbanen worden gezocht in de (semi-)publieke sector waar de vraag groot is. Het kan dan gaan om ondersteunend werk in bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg, maar ook bij verenigingen, culturele instellingen en de gemeente zelf. Het gaat daarbij om niet-bestaande banen om verdringing te voorkomen. Het werk in kwestie werd eerder niet gedaan, maar wel gemist, of werd gedaan door collega’s wiens taak het eigenlijk niet was. De werknemer verdient minimumloon en het is de bedoeling dat de baan het permanent is. Doorstroom naar een reguliere baan is prettig, maar is niet het doel zoals wel het geval is bij re-integratietrajecten.

“Zorgen dat mensen weer meedoen”

Voor een deel van de groep bijstandsgerechtigden is de afstand tot de arbeidsmarkt niet zo groot dat zij in aanmerking komen voor arbeidsmatige dagbesteding of de sociale werkvoorziening. “Ondanks een krappere arbeidsmarkt, lukt het niet alle Nijmegenaren om een passende baan te vinden”, zegt wethouder Petra Molenaar (SP). “Voor mensen die geen kans maken op een betaalde baan, maar wel graag willen werken, gaat de gemeente daarom basisbanen realiseren. Het is belangrijk om inwoners met een uitkering perspectief te bieden en tegelijkertijd is er werk dat nu niet gedaan wordt. Een basisbaan kan ervoor zorgen dat mensen weer meedoen, het levert een inkomen op en het zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen. Dat is dus niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor de samenleving als geheel.”

Op zoek naar werkgevers

Nijmegen volgt met het creëren van basisbanen de gemeenten Groningen, Den Haag en Rotterdam, die al basisbanen hebben gerealiseerd. Nu het college de kaders heeft vastgesteld en de gemeenteraad er al een budget van 250.000 euro voor vrijgemaakt heeft, is het college op zoek naar werkgevers in de stad nodig om de basisbanen te realiseren. “De komende periode gaan we de concrete uitwerking vormgeven. We hopen in 2022 met de eerste basisbanen te kunnen starten. We beginnen met een kleine groep, en monitoren goed wat de gevolgen zijn.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.