Ankeiler: Reizigers in het openbaar vervoer (OV) in de regio Arnhem - Nijmegen houden zich in het algemeen redelijk goed aan de mondkapjesplicht.

- Reizigers in het openbaar vervoer (OV) in de regio Arnhem - Nijmegen houden zich in het algemeen redelijk goed aan de mondkapjesplicht. Er doen zich weinig discussies of incidenten voor, zegt een woordvoerder van busmaatschappij Breng/Connexxion.

'In hele land dezelfde regel'

Elders in het land komen discussies in het vervoer weldegelijk regelmatig voor. De OV-bedrijven vinden het voor de duidelijkheid belangrijk dat er in heel Nederland één en dezelfde regel geldt. Daarom pleiten ze voor een landelijke afschaffing van de mondkapjesplicht.

De woordvoerder: "Het hele land gaat open, nergens is er meer een verplichting tot afstand houden/mondkapjes dragen, behalve nog in één sector, het OV. Het waarom daarvan is niet uit te leggen."

OV-bedrijven respecteren kabinetsbeleid

Het kabinet heeft echter besloten de mondkapjesplicht te handhaven voor bussen, treinen, metro, trams en vliegvelden. Dat gebeurt omdat de coronabesmettingen nog altijd erg hoog zijn. In bus en trein zitten mensen in een afgesloten ruimte dicht bij elkaar en kan men niet zomaar weg. In een supermarkt kan men wel weglopen als het op een bepaalde plek in de winkel te druk is.

Breng/Connexxion blijft volgens de woordvoerder de komende tijd lobbyen voor afschaffing van de mondkapjesplicht. "Maar zolang het kabinet bepaalt dat het mondkapje in het OV verplicht is, zullen we dat uiteraard respecteren," aldus de woordvoerder.

Senioren blij met handhaving mondkapjesplicht

Veel senioren die gebruikmaken van het openbaar vervoer - en andere reizigers met een kwetsbare gezondheid - zijn blij dat de mondkapjesplicht voorlopig gehandhaafd blijft. Het is wel heel vreemd als het beleid in het OV wordt afgestemd op een kleine groep, die waarschijnlijk alle coronamaatregelen aan hun laars lapt, zo is te horen in kringen van senioren.

De OV-bedrijven maken zich er volgens de senioren erg gemakkelijk vanaf. Men kan bijvoorbeeld een proef starten dat voorin de bus reizigers zitten met een mondkapje op, en achterin (jongeren) zonder mondkapje.

De coronapandemie heeft gezorgd voor tweespalt in de samenleving en veel Nederlanders staan kritisch tegenover het coronabeleid van de overheid. Dat wordt nog eens bevestigd in een zaterdag door dagblad De Telegraaf gepubliceerde enquête onder ruim duizend personen.

Toch komt uit het onderzoek naar voren dat tweederde van de mensen tevreden is met het coronabeleid van het kabinet. Een derde van de ondervraagden is negatief.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.