Ankeiler: NEC heeft bij de terugkeer van de fans niet kunnen winnen van RKC.

- NEC heeft bij de terugkeer van de fans niet kunnen winnen van RKC. De ploeg van Rogier Meijer kwam al vroeg op achterstand en trok dat pas laat in de wedstrijd recht (1-1). Daarmee blijft de laatste thuisoverwinning staan op 31 oktober 2021.

Een fout in de opbouw wordt fataal

In de eerste tien minuten was het NEC die voornamelijk de bal had. Tot grote kansen leidde dit echter nog niet. Op een schotje van Elayis Tavsan na, wist NEC niet doelgericht te worden. Uit het niets was daar dan RKC. Na geklungel in de defensie van NEC, wist Richard van der Venne te profiteren en de 0-1, tegen de verhouding in, binnen te schieten. De eerste echte grote kans voor NEC kwam uit een corner in de 28ste minuut, Ivan Marquez kopte nipt naast. NEC moest het in deze fase echt hebben van deze kleine mogelijkheden, want zelf tot kansen komen, zat er niet in. RKC stond voor en loerde op de counter. Dat lukte in de 36ste minuut bijna. Jens Odgaard dribbelde de hele NEC verdediging voorbij, maar mikte naast. Het spel lag veel stil en daardoor werd de eerste helft verlengd met vier minuten. Ook in die extra minuten speelde NEC weinig klaar en dus werd er gerust met een 0-1 achterstand.

NEC wacht lang met gelijkmaken

Er moest wat veranderen bij NEC in de tweede helft. Dat probeerde Meijer te forceren met het inbrengen van Ali Akman, waardoor NEC in een 4-3-3 formatie ging spelen. Dat leek ook te werken met een aantal grote kansen. Een kopbal van Edgar Barreto werd onder andere van de lijn gehaald. Ook een schuiver van Jonathan Okita ging in de 55ste minuut nipt naast. NEC had de overhand, maar RKC probeerde het af en toe wel. Zo had Van der Venne een vrije kopkans, maar was het Mattijs Branderhorst die knap redding bracht. Waar NEC in het begin van de tweede helft aanvallend erg dreigend was, had vanaf minuut zestig niks meer gecreëerd. Dit veranderde uit het niets in de 88ste minuut. Okita bracht de fans toch nog een beetje hoop door de 1-1 binnen te werken. Door deze goal beloofde er een gekke slotfase te komen en die kwam er ook. De Nijmeegse fans gingen vol achter de ploeg staan en NEC kreeg nog een aantal flinke kansen, maar tot een winnende goal kwam het niet.

Wedstrijdverloop:
18′ 0-1, Van der Venne