Bevat Video: Video
Ankeiler: Vandaag 77 jaar geleden is een Duitse V1-bom (Vergeltungswaffe 1) in het Waterkwartier terecht gekomen. Hierbij vielen 4 doden, vele gewonden en werd er een ravage in de wijk aangericht.

- Vandaag 77 jaar geleden is een Duitse V1-bom (Vergeltungswaffe 1) in het Waterkwartier terecht gekomen. Hierbij vielen 4 doden, vele gewonden en werd er een ravage in de wijk aangericht. Burgemeester Bruls, de wijkraad, leerlingen van Basisschool Aquamarijn en andere betrokkenen hebben deze dag herdacht door een krans en bloemen te leggen bij de herdenkingsplaquette.

De plaquette hangt op de plek waar de bom is ingeslagen, op de hoek van de Biezenstraat en Waterstraat. Huizen werden weggeblazen en in de verre omtrek was er schade. Burgemeester Bruls benoemt dat met deze kranslegging de gebeurtenis wordt herdacht en dat “vanuit dat herdenken je weer vooruit kunt denken, kunt leren en respect kunt tonen naar de slachtoffers. Je kunt er dus van leren waarom je die oorlog nooit meer wil.”

Tekst gaat verder onder video:

Leerlingen onder de indruk

Bij de herdenking waren ook leerlingen uit groep 8 van Aquamarijn aanwezig. Na een lessenserie over onder andere de Tweede Wereldoorlog hebben enkele leerlingen bloemen gelegd bij het monument en gedichten voorgedragen. Volgens Nienke Geurts die bij de organisatie betrokken was maakt de plek veel indruk op de leerlingen. “Zeker omdat het in hun eigen wijk is gebeurd. Het zijn ook vaak bekende achternamen en als je dan laat zien dat om de hoek bij onze school die V1-bom is ingeslagen… Ja dat doet wel wat,” aldus Geurts.

Geen gezamenlijke herdenking

Ondanks dat afgelopen dinsdag het begin van het einde van de coronamaatregelen is aangekondigd verliep de herdenking dit jaar toch anders dan anders. Zo kwam een deel van de leerlingen van Aquamarijn ‘s ochtends al naar het monument en een ander deel was er dus tegelijk met burgemeester Bruls. De burgemeester laat weten dat: “Er nog steeds heel veel mensen op af. Het mooie is, er komen ook mensen op af die het niet hebben meegemaakt.” Volgens de burgemeester geeft dat het belang van de herdenking dan ook aan, “want schijnbaar betekent het iets voor ons en geeft het invulling aan ons leven,” zo legt hij uit.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.