Ankeiler: In het gebied van elektriciteits-verdeelstation Druten staan 14 klanten en projecten in de wacht, om stroom te kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk.

- In het gebied van elektriciteits-verdeelstation Druten staan 14 klanten en projecten in de wacht, om stroom te kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dat verklaart vrijdag netbeheerder Liander. Bij het elektriciteits-verdeelstation Druten is onvoldoende capaciteit beschikbaar om alle klantaanvragen te kunnen aansluiten, aldus Liander.

Situatie toekomstige zonneparken onduidelijk

Het verdeelstation Druten omvat globaal het gebied rondom Boven-Leeuwen, Druten, Winssen, Bergharen, Batenburg, Appeltern en Altforst. Het is de bedoeling dat in dit gebied de komende jaren meerdere grootschalige zonneparken worden aangelegd.

Het is nog onduidelijk of die zonneparken daadwerkelijk direct stroom kunnen aanleveren voor het netwerk. De gemeente Druten heeft hierover nog geen duidelijkheid verschaft. Commentaar van netbeheerder Liander: Wij geven nooit informatie over klanten en projecten.

Transportbeperking stroom

De eerder genoemde 14 klanten en projecten hebben hebben gezamenlijk ongeveer 83 MVA aan elektriciteit aangevraagd. Dit is lastig te vertalen in aantal zonnepanelen, omdat de klant zelf bepaalt hoeveel panelen met welke zwaarte zij installeren, zo stelt Liander.

Het gaat om projecten die al een aanvraag bij Liander hebben gedaan voor een offerte en te horen hebben gekregen dat zij een transportbeperking opgelegd hebben gekregen. Dit zijn grootschalige zonneprojecten van grootverbruikers zoals grotere zonnedaken en zonneweides.

Alternatieve oplossingen

Sinds mei vorig jaar geldt in het gebied rondom station Druten een beperking voor het terugleveren van elektriciteit voor grootverbruik-klanten, zoals bedrijven. Pas in de loop van 2025 komt er waarschijnlijk een einde aan de capaciteitsproblemen.

Momenteel is Liander bezig met uitbreiding van het energienet op het verdeelstation in Druten. Dit neemt volgens Liander de nodige tijd in beslag, vanwege langlopende procedures en vergunningstrajecten, evenals een tekort aan technici. In de tussentijd zegt Liander uiteraard ook te zoeken naar alternatieve oplossingen.

Lees ook: Aanbieders elektriciteit Druten in de wacht.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.