Lead image 1:
Lead image TXT 1: Boom in voortuin Weezenhof Foto: John Beckmann / RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Muurplaten flat Tolhuis eraf gewaaid Foto: John Beckmann / RN7
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Muurplaten flat Tolhuis Foto: John Beckmann / RN7
Ankeiler: Zware storm Eunice heeft ook onze regio bereikt. Er zijn windstoten tot 120 kilometer per uur. Daarom geldt sinds 14.00 uur code oranje.

- Zware storm Eunice heeft ook onze regio bereikt. Er zijn windstoten tot 120 kilometer per uur. Daarom geldt sinds 14.00 uur code oranje. In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Heb je foto's en/of video's van de schade van Eunice? Stuur je beelden dan naar redactie@rn7.nl.

21.50 uur Hiermee sluiten we dit liveblog af. Eunice neemt in kracht af, maar de gevolgen zullen we ook morgen nog merken. Zo verwacht Rijkswaterstaat "tot in de loop van zaterdag nodig te hebben om de Rijkswegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen." Ook is het nog onzeker of treinen weer kunnen gaan rijden. Spoorbeheerder ProRail maakt melding van "veel bomen op het spoor". Die zullen dus eerst moeten worden opgeruimd. Busvervoerder Breng laat weten: "Naar verwachting starten we ons busvervoer in alle regio's zaterdagochtend volgens de normale dienstregeling op. We houden wel een slag om de arm: mogelijk zijn er nog omleidingen of vertraging als gevolg van (nog) gestremde routes."

21.20 uur Het hoogtepunt van de storm is in onze regio voorbij. Eunice zal vanaf nu vooral in het noorden van het land nog flink huishouden. Dat betekent echter niet dat de wind hier is gaan liggen: aan de 34e straat Weezenhof (Nijmegen) viel een grote boom in een voortuin.

Afbeelding
Boom in voortuin Weezenhof Foto: John Beckmann / RN7

20.25 uur Een flat aan de 67e straat van de wijk Tolhuis (Nijmegen) verloor een groot deel van de platen die bevestigd waren aan de zijkant van het gebouw. Hulpdiensten zijn ter plaatse.

Afbeelding
Muurplaten flat Tolhuis eraf gewaaid Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
Muurplaten flat Tolhuis Foto: John Beckmann / RN7

19.55 uur Aan de Berg en Dalseweg valt een grote boom op de weg, en op een auto die geparkeerd stond aan de andere kant van die weg. Geen gewonden, gelukkig. De zwarte Opel Meriva raakte natuurlijk wel flink beschadigd. De weg werd totaal versperd door de boom, maar bijna iedereen is vanavond zo verstandig om binnen te blijven, dus er was nauwelijks verkeer op de normaliter drukke verkeersader.

Afbeelding
Boom op Berg en Dalseweg valt op auto Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
De boom versperde de hele weg Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
De brandweer zaagde de boom in stukken Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
De boom wordt in stukken gezaagd om de weg weer vrij te maken Foto: John Beckmann / RN7

19.30 uur In onze regio lijkt de stormschade tot nu toe relatief mee te vallen, in vergelijking met de rest van het land. Toch richt Eunice ook hier schade aan. Aan de Postweg in Nijmegen bijvoorbeeld: een losse dakplaat.

Afbeelding
Dakplaat los op Postweg Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
Dakplaat los aan Postweg Nijmegen Foto: John Beckmann / RN7

18.40 uur De meldkamers kunnen het aantal 112-meldingen nauwelijks aan. De veiligheidsregio's en politie roepen daarom nogmaals op: bel alleen het noodnummer als er levensgevaar dreigt.

18.30 uur Zoals verwacht waaien bomen om, en vallen nog veel meer takken eraf, zoals hier op de speeltuin aan de Nijmeegse Marconistraat.

Afbeelding
Speeltuin Marconistraat Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
Speeltuin Marconistraat Foto: John Beckmann / RN7

18.20 uur Vanavond haalt afvalverwerker DAR geen oud papier op in Nijmegen. Mensen die het oud papier al aan de straat hebben staan, wordt verzocht het weer naar binnen te halen. DAR verwacht zaterdag wél weer oud papier te kunnen ophalen.

17.50 uur Op de Nijmeegse Sint Annastraat is een boom op een auto gevallen. De bestuurster raakte daardoor bekneld. Ze is door de brandweer bevrijd, en met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Afbeelding
Boom op auto Sint Annastraat Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
Hulpdiensten bij de auto Foto: John Beckmann / RN7

Afbeelding
Boom op auto Sint Annastraat Foto: John Beckmann / RN7

17.10 uur NL-Alert geeft in een bericht het advies om binnen te blijven, vanwege extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Bel alleen 112 in noodsituaties, het noodnummer is overbelast.

Afbeelding
NL-Alert over de storm Foto: RN7

16.20 uur Sportcentrum de Helster in Elst én de milieustraten in Elst en Andelst zijn sinds 15.00 uur gesloten in verband met code rood. Dat meldt de gemeente Overbetuwe op Twitter.

16.15 uur De meeste winkels in het centrum van Wijchen sluiten vandaag al om 17.30 uur. Normaliter is er koopavond op vrijdag.

16.05 uur Het begint steeds harder te waaien...

Afbeelding
Storm Eunice Foto: RN7

15.55 uur Het treinverkeer moet zaterdag weer worden opgestart, maar het is nog niet zeker of dat lukt. Vannacht zullen lege treinen over verschillende trajecten rijden om te kijken of er schade is, of bijvoorbeeld bomen op het spoor.

"We houden er wel rekening mee dat de storm een nasleep met zich meebrengt die zorgt voor verstoringen op het spoor," aldus spoorbeheerder ProRail

15.25 uur De veerdiensten in de regio stoppen met varen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Drielse veer, dat voetgangers en fietsers vervoert tussen Driel en Doorwerth.

15.00 uur Ook vervoerder Breng zet haar bussen in de garage. Vanaf 17.30 uur vertrekken in de regio Nijmegen geen bussen meer.

14.20 uur Niet overal zijn losliggende spullen al weggehaald.

13.00 uur Over een klein uur komt het treinverkeer in Nederland helemaal stil te liggen, maar ook nu is vertrekken vanaf station Nijmegen al bijna onmogelijk.

Afbeelding
Bijna geen treinverkeer meer Foto: RN7

12.45 uur Stormen waarvoor een code oranje of rood wordt afgegeven, krijgen een naam. Die namen van stormen in West-Europa zijn niet toevallig gekozen. De namenlijst wordt aan het begin van het stormseizoen (in september) vastgesteld door de meteorologische diensten van Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. De lijst wordt in alfabetische volgorde 'afgewerkt'. Daarom was er vorige week dus Corry, gisteren Dudley, en vandaag Eunice. Die laatste is vernoemd naar Eunice Foote. Zij wordt gezien als één van de eerste klimaatwetenschappers.

De storm-namen van dit seizoen:

Afbeelding
Storm-namen 2021-2022 Foto: KNMI

12.10 uur Meteoroloog Margot Ribberink legt uit waarom het in deze periode zo stormachtig is in Nederland. Het heeft te maken met ‘jet streams’. Ribberink raadt mensen af naar buiten te gaan tussen 16.00 uur en 19.00 uur. “Maar je kunt best even voelen, want dat is leuk.”

De komende week houdt het onrustige weer aan, maar voor daarna heeft de meteoroloog goed nieuws: “We gaan langzaamaan naar lenteweer.”

11.30 uur Eten bestellen gaat vanavond niet lukken: Thuisbezorgd.nl houdt haar koeriers vanaf 14.00 uur binnen.

10.55 uur Normaliter zou de NEC-selectie vandaag om 14.30 uur trainen, in voorbereiding op de wedstrijd van morgen tegen RKC Waalwijk. Dat tijdstip leek de club uiteindelijk nog niet zo geschikt. Op dat moment is Eunice bijna op volle kracht, en de trainingsvelden liggen uiteraard in een park met bomen. De training is daarom vervroegd naar 12.30 uur. RN7 is daar natuurlijk bij, en we spreken met trainer Rogier Meijer.

10.45 uur De GGD Gelderland-Zuid sluit om 12.30 uur alle testlocaties. Om 16.30u gaan ook de vaccinatielocaties in Nijmegen en Wijchen dicht.

In Gelderland-Midden sluiten om 12.15 uur de deuren van alle test- en vaccinatielocaties.

Het commerciële Spoedtestcorona, met onder andere een locatie in Nijmegen, blijft vooralsnog wel open.

10.30 uur De brandweer legt uit wat je moet doen bij stormschade:

10.15 uur De buurtbussen van vervoerder Breng zullen vanaf 15.00 uur niet meer rijden. Vooralsnog blijven de grote bussen wel gewoon volgens dienstregeling rijden.

10.00 uur Vanwege de storm is het Drutens bosje niet toegankelijk voor publiek. Dat meldt de gemeente Druten. De ingangen tot het bosje zijn afgesloten met een hek.

9.55 uur De Hogeschool Arnhem-Nijmegen sluit vandaag de deuren om 12.00 uur. Colleges op de Radboud universiteit gaan nog wat langer door: tot 15.00 uur.

9.45 uur Het KNMI waarschuwt voor de storm.

9.35 uur Heb je foto's en/of video's van de schade van Eunice? Stuur je beelden dan naar redactie@rn7.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel