Ankeiler: De opschudding over de mogelijke komst van een tweede supermarkt bij de renovatie van Winkelcentrum Zuiderpoort in Wijchen-Zuid kan voorlopig de ijskast in.

- De opschudding over de mogelijke komst van een tweede supermarkt bij de renovatie van Winkelcentrum Zuiderpoort in Wijchen-Zuid kan voorlopig de ijskast in. Het college concludeert in een nieuwe detailhandelsstructuurvisie dat er nog geen ruimte is voor een extra supermarkt in Wijchen en de gemeenteraad gaat daarin mee. De visie voor het project Hart van Zuid gaf aanwijzingen dat die plannen er wel waren, wat vooral bij ondernemers in het centrum van Wijchen de angst opriep dat dit ten koste zou gaan van het centrum.

Ontwikkeling inwonersaantal

Vooral de onzekerheid over hoe het inwonersaantal van Wijchen zich de komende jaren gaat ontwikkelen speelt een belangrijke rol bij de keuze om nog geen extra supermarkt toe te laten. Hoewel Wijchen de ambitie heeft om in 2030 al 2700 extra woningen gerealiseerd te hebben, kan de realiteit anders uitpakken. “Het afgelopen jaar hebben we er 66 weten te realiseren”, zegt Bjorn Derksen (CDA). “Dat tempo moet dus omhoog, terwijl factoren zoals stijgende materiaalkosten, regelgeving rondom stikstof en bezwaren van belanghebbenden zorgen voor vertraging. Daarnaast betekent door vergrijzing en de verdunning van huishoudens niet elke woning die je bijbouwt ook een extra inwoner.”

“Hoe sneller, hoe beter”

Verschillende partijen zijn dan ook voor nu behoudend en willen later evalueren of de ruimte er dan wel is voor een extra supermarkt. Kernachtig Wijchen heeft minder geduld. “Wij zijn positiever over de groei van het inwonersaantal”, zegt raadslid Wouter van den Boogaard, “Dat lijkt ons onvermijdelijk. Zo gauw we de informatie hebben dat er ruimte gaat ontstaan voor een supermarkt willen we daar ook de beslissing over kunnen nemen. Hoe sneller, hoe beter.”

“Ondernemers niet gebaat bij onzekerheid”

D66 zet wel kanttekeningen bij de keuze om de beslissing over een extra supermarkt uit te stellen. “Ondernemers zijn niet gebaat bij onzekerheid”, zegt raadslid Han Demmers. “Als wij nu zeggen dat we over een tijdje mogelijk alsnog wel een extra supermarkt willen, zullen ook zij behoudend zijn en niet gaan investeren. Ook lopen we het risico dat we bij die beslissing in de toekomst het verwijt krijgen dat we nu deze visie aannemen en vervolgens toch anders besluiten. Dat zal dan lijken op zwalkend overheidsbeleid. Daarnaast is het ook zo dat een supermarkt er niet van vandaag op morgen is. Ga je dan alvast anticiperen op groei van het inwonersaantal, of wacht je tot ze er allemaal al zijn?” Dat laatste is niet de bedoeling, vindt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen). “Regeren is ook vooruitzien.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.