Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Landgoed Schoonderlogt vormt het decor van de wielerronde Foto: John Beckmann/ RN7
Ankeiler: Het idee ontstond tijdens trainingsronden van Pieter Frolichs in de buurt van Elst.

- Het idee ontstond tijdens trainingsronden van Pieter Frolichs in de buurt van Elst. “Ik heb al vaak gedacht: hier moet je een wedstrijd organiseren.” Nu gaat het er dan écht van komen. Eind maart wordt de eerste editie van de Ronde van Schoonderlogt georganiseerd, rondom het gelijknamige landgoed.

De Nederlandse wielersport staat er uitstekend voor. Althans: met het topwielrennen gaat het goed. Profs als Dumoulin, Van der Poel, Van Vleuten en Vos rijgen de successen aaneen. Echter, dat succes komt niet vanzelf. Volgens Frolichs is er te weinig aandacht voor de breedtesport. Voor amateurwielrenners en amateurs zou wat hem betreft veel meer georganiseerd moeten worden. “Ook om ervoor te zorgen dat we over vijf of tien jaar nog steeds trots kunnen zijn op die topsport. Uiteindelijk komen die talenten voort uit de breedtesport.” Mede door corona werd er de afgelopen twee jaar maar weinig georganiseerd. En als met name jongeren niet de competitie kunnen aangaan, is de kans groot dat ze het wielrennen niet meer leuk vinden, en afhaken.

Waaierkoers

Er komt dan ook nogal wat bij kijken, het organiseren van een wielerkoers. “Het wordt steeds moeilijker om een stuk weg af te sluiten. Je moet natuurlijk rekening houden met buurtbewoners, met verkeer.”

Tekst gaat verder onder de video:

Toch is het gelukt. Frolichs, lid van de Arnhemse wielervereniging Reto, vond in zijn eigen trainingsgebied een geschikte plaats, en op 27 maart zal een wielerpeloton over een parcours van 4,3 kilometer rondom landgoed Schoonderlogt razen. Een vlak parcours, met open ruimte. “Dus als er wind staat, heeft die hier vrij spel,” zegt Frolichs met een glimlach. “En waar staat Nederland om bekend? Waaierkoersen!”

‘Waaiers’ ontstaan als de wind ervoor zorgt dat een peloton wielrenners in stukken breekt. Een fenomeen dat onder meer tijdens voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen. Frolichs hoop dan ook dat de ronde een “voorjaarsklassieker-gevoel” krijgt. En zelf gaat hij ook meedoen. “Het is denk ik voor iedere wielrenner ontzettend leuk om hieraan mee te doen, dus dat geldt voor mezelf ook.”

Afbeelding
Landgoed Schoonderlogt vormt het decor van de wielerronde Foto: John Beckmann/ RN7

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.