Ankeiler: Ze mogen het gaan doen. Zelf een berg van 865 documenten doorspitten die inzicht geven over de vervuilende bedrijven in de buurt van hun huizen.

- Ze mogen het gaan doen. Zelf een berg van 865 documenten doorspitten die inzicht geven over de vervuilende bedrijven in de buurt van hun huizen. Inwoners van Nijmegen-West kregen maandagavond die toezegging van wethouder Jan Wijnia.

De omwonenden van industrieterrein TPN-West zijn de manier van informatieverstrekking van de gemeente Nijmegen beu. Twee inventarisaties worden door die bezorgde burgers als ‘niets-aan-de-handrapporten' gezien, terwijl er volgens hen wel degelijk van alles mis is met de lucht die ze inademen.

Het gaat om een gemeentelijke rapportage voor de bedrijven die onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen en één die kijkt naar de bedrijven die onder verantwoordelijkheid van de provincie vallen.

Zowel die omwonenden als de gemeenteraad van de Waalstad vroegen herhaaldelijk om totale openheid, nadat vorig jaar september grote ophef ontstond. Omroep Gelderland onthulde toen dat asfaltcentrale APN de regels voor uitstoot fors bleek te overtreden.

Zie ook: GLD Dossier over asfaltcentrale

Een derde overtrad de regels

In de maanden die volgden, bleek er nog veel meer mis met bedrijven op industrieterrein TPN-West, waar ook de asfaltproducent is gevestigd. Ongeveer een derde van de bedrijven op het grootste binnenstedelijke industrieterrein van Nederland overtrad de regels. Daarop zegde de wethouder een onderzoek toe.

Dat leidde tot die twee inventarisaties waar de omwonenden uit de omliggende wijken naar eigen zeggen niets mee kunnen. Wat ze willen is een totaaloverzicht van welke bedrijven uitstoten, wat die dan uitstoten, en welke effecten die uitstoot mogelijk heeft op de omwonenden van het terrein. En niet onbelangrijk: hoe dat gezonder kan. Dat halen ze niet uit deze rapportages.

Verstrekking kan even duren

Wethouder Jan Wijnia belooft hen nu de onderliggende informatie te geven. Alle ongeveer 865 documenten van 40 bedrijfsdossiers met daarin onder meer vergunningen, aanvragen, meetrapporten en controleverslagen. Een woordvoerder laat namens de wethouder weten dat de gemeente mee wil werken, maar dat wel zorgvuldig wil doen.

Documenten verzamelen, de betreffende bedrijven hierover informeren en het geheel afhandelen volgens de privacyregels. "Ondertussen houden we de wijken op de hoogte over de voortgang hiervan", aldus de woordvoerder van de wethouder.

Overtredingen bij bijna de helft van de controles

Het laatste rapport, van de provincie, is voor de omwonenden de spreekwoordelijke druppel en directe aanleiding voor het opvragen van alles dossiers. In het provinciale rapport staat bijvoorbeeld dat de controles van de laatste vijf jaar geen aanleiding geven tot nadere acties. De mensen die rond de industrie wonen verwachten dan dat er geen overschrijdingen worden gevonden, of ten hoogste een incidentele.

Toen ze zelf in de details van de rapportage doken bleek bij 46,5 procent van alle milieucontroles overtredingen te worden geconstateerd (61 in totaal wél overtreding, 70 geen overtreding). Bij twee bedrijven was dat zelfs 76 procent.