Ankeiler: Nog maar twee ton voor de hele Kunst- en Cultuursector in Beuningen, dat is een begroting die eigenlijk alle Beuningse partijen toch wat krap vinden.

- Nog maar twee ton voor de hele Kunst- en Cultuursector in Beuningen, dat is een begroting die eigenlijk alle Beuningse partijen toch wat krap vinden. Twee ton is het restbedrag van complete begroting van zeven ton voor Kunst en Cultuur na aftrek van de uitgave van vijf ton aan de bibliotheek in Beuningen. De bijdrage voor de bibliotheek is voor niemand een probleem maar wat overblijft is toch opmerkelijk laag, zo blijkt in de raadscommissie Samenleving van de gemeente.

Die twee ton staan "niet in steen gebeiteld," zo meent het CDA. "Laat inwoners maar komen met mooie ideeën en projecten, dan zullen we die omarmen. Als we daardoor boven de twee ton uitkomen, moeten we daar flexibel mee omgaan, aldus de christendemocraten. Zij vinden dat de politiek zich niet zo moet bemoeien met de uitvoering van kunst en cultuur.

Theater Het Molenhuis moet centralere rol innemen

Theater het Molenhuis in Beuningen moet nog meer dan voorheen een centrale rol innemen. Zo kan dit theater vaker worden gebruikt door leerlingen van basisscholen, die bij presentaties en projecten alvast de geur van theater kunnen opsnuiven, zo stelt BN&M.

De SP geeft aan dat de opnamestudio in het Molenhuis kan worden ingezet als een plek voor bandrepetities en opnames van (eigen) materiaal. D66 benadrukt dat het Molenhuis een podium moet blijven bieden voor kleine voorstellingen en bijvoorbeeld lezingen. Door lokale initiatieven te faciliteren wordt volgens D66 een verbinding gelegd tussen cultuur en welzijn.

In het centrum ruimte voor cultuur

Ook het Julianaplein in het winkelcentrum van Beuningen kan volgens de SP vaker worden gebruikt als een open podium voor muziek en (amateur)toneel. Ook D66 ziet mogelijkheden om het centrum van Beuningen levendig te maken door culturele optredens en manifestaties in de openlucht en onder meer in leegstaande winkelpanden. De gemeente kan dit stimuleren door hiervoor jaarlijks een concreet programma voor op te stellen, aldus D66.

Beuningse bibliotheek ook op zondag open?

De VVD noemt de bibliotheek een culturele basisvoorziening, die net zoals in Nijmegen ook in Beuningen 's zondags open zou moeten zijn. De bieb zou volgens de VVD omgevormd kunnen worden tot een brede informatiebank, die laagdrempelig toegankelijk is voor vele bevolkingsgroepen.

Vaker kunstprojecten voor de jeugd

Bij D66 vindt men het van belang dat jongeren in de leeftijd van 17 tot en met 25 jaar meer toegang krijgen tot kunst en cultuur. D66: "Die leeftijdsgroep zou vaker moeten kunnen deelnemen aan kunstprojecten. Het is de zuurstof voor de maatschappij. En dan is twee ton natuurlijk erg weinig."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.