Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Opschieten

Tiny Houses hebben momenteel aan aandacht geen gebrek. In ieder geval niet op papier. Wil je als politieke partij een beetje met de tijd meegaand overkomen dan kunnen de Tiny Houses niet ontbreken in het verkiezingsprogramma als antwoord op de stijgende vraag naar betaalbare woningen voor jongeren. En terecht. Maar zo gemakkelijk gaat het allemaal niet. Voorbeelden genoeg.

Een ontwikkelaar heeft een plan voor Tiny Houses voor de locatie waar vroeger Tuincentrum de Vereeniging gevestigd was tussen de busbaan en de Groenewoudseweg. Een prima plek voor deze doelgroep en een enorme verbetering in vergelijking met de huidige desolate en compleet verrommelde situatie. Wat wil je nog meer? Maar ja; in de ogen van GroenLinks is het onbebouwd groen, dus liever niet. Dat schiet dus niet op. In Millingen is een stuk weiland te koop om zegge en schrijve één Tiny House neer te zetten. De vraagprijs is 175.000 euro. Er kan tot maandag geboden worden. Volgens de makelaar is er belangstelling uit het hele land, dus zal er zeker overboden gaan worden. Bijna twee ton voor een stukje weiland waar een huisje van 6 bij 6 gebouwd mag worden. Weliswaar in twee lagen, maar toch. Dat schiet dus ook niet op. Kernachtig Groesbeek heeft ook een locatie op het oog. Omwonenden zitten echter niet te wachten op die verhoogde kippenhokken. Wie het weet mag het zeggen. Zelfs in het verkiezingsprogramma van Wijchen Lokaal komen Tiny Houses voor. De partij is apetrots dat ze met hun blote-kont-verkiezingsvideo de Sunday Times hebben gehaald. Het zou een wonder zijn als Wijchen Lokaal de krant haalt met echt vernieuwende politieke oplossingen. Hoewel je het met wonderen in Wijchen maar nooit weet. De Lourdesgrot naast de kerk in het centrum is afgelopen week gemeentelijk monument geworden. Met monumentensubsidies kan de grot, als symbool van het katholieke Wijchen, nu gerenoveerd gaan worden. In gedachten zie ik Wijchen Lokaal een motie indienen om extra geld ter beschikking te stellen voor de renovatie van de grot, want het is in hun ogen toch een soort rotsachtig Tiny House.

Het kan niet anders dan dat ik deze week met een heel positief gevoel afsluit. Want de bouw van acht Skaeve Huuse op een weiland achter de Weezenhof is afgelopen week daadwerkelijk van start gegaan. Dat zijn toch acht Tiny Houses avant la lettre. Ik ga nu niet meer herhalen wat zich meer dan tien jaar heeft afgespeeld om tot dit heuglijke feit te komen. Alle geschreven en ongeschreven regels van het handboek “not in my backyard” zijn van toepassing geweest. Het uiteindelijke doel is bereikt. Acht personen kunnen onder professionele begeleiding aan de slag om een positieve wending aan hun leven te geven. Een gemeente, die inclusie hoog in het vaandel heeft staan, heeft het gelukkig niet laten mislukken.

Dit biedt hoop voor de realisatie van eenzelfde project bij Ressen. De toekomstige bewoners rekenen echt niet op een wonder. Voor hen is er maar één wens: gewoon wat opschieten.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.