Bevat Video: Video
Ankeiler: De verkiezingscampagne in Overbetuwe is officieel gestart: lijsttrekkers van de politieke partijen die volgende maand deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen plakten verkiezingsposters van hun partijen op de eerste twee borden.

- De verkiezingscampagne in Overbetuwe is officieel gestart: lijsttrekkers van de politieke partijen die volgende maand deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen plakten verkiezingsposters van hun partijen op de eerste twee borden. Die komen in Slijk-Ewijk te staan.

Iedereen was natuurlijk trots op de eigen poster, om uiteenlopende redenen, zoals de slogan, de eenvoud, het feit dat er een vrouw op staat, en zelfs het materiaal doet ertoe: "Plastic, dat kan er niet vanaf gehaald worden, dus dat houdt het tot de verkiezingen."

In deze video vertellen de lijsttrekkers ook wat ze van elkaars posters vinden:

Zo'n gezamenlijke campagne-start was geen gewoonte in Overbetuwe. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos kwam met het idee. "Iedereen gaat nu voor zijn eigen partij campagne voeren, maar ik vind het goed dat de hele gemeenteraad ook laat zien dat ze gezamenlijk de aftrap doen", vindt de burgemeester.

Hoytink-Roubos staat als burgemeester boven de partijen, en gaat zelf dus geen campagne voeren. Ze legt uit: “Ik heb in campagnetijd geen rol. Ik ben de neutrale voorzitter. Maar ik ben natuurlijk wel benieuwd wat eruit komt.” De burgemeester moet immers vier jaar gaan samenwerken met de 29 gekozen raadsleden, en die raadsleden ook met elkaar.

Daarom beviel de behulpzaamheid die de lijsttrekkers vrijdag lieten zien haar wel. “Mensen kiezen, en daar komt iets uit, maar als burgemeester ben ik wel voorzitter van de raad, en daar is samenwerking heel belangrijk. En dan is het wel leuk om te zien dat mensen elkaar vandaag bij dat lijmen allemaal helpen. Dat stemt mij positief.”

Geen campagne op verkiezingsdag

Tijdens de campagne stelt Hoytink-Roubos zich dus neutraal op, maar in aanloop daar naartoe had ze wel een rol: de burgemeester maakte afspraken met deelnemende partijen over de campagne. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat er op verkiezingsdag zelf, 16 maart, geen campagne meer wordt gevoerd.

Ook over het formaat van de posters zijn “mails rondgegaan”, vertelt de burgemeester. Twee formaten waren toegestaan, maar die boodschap was blijkbaar niet bij iedereen aangekomen. De posters hadden allerlei verschillende formaten.

Ook de poster van de SGP zal op verkiezingsborden te zien zijn. De partij doet wel mee aan de verkiezingen, maar lijsttrekker Van Nifterik was er vrijdag niet bij.

Lees ook: Huidige partijen en SGP doen mee aan verkiezingen Overbetuwe.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.