Ankeiler: Buren en grondeigenaren in Winssen willen van het gebied Van Heemstraweg - Plakstraat - Poelsestraat een soort cultuurhistorisch landschapspark maken, gecombineerd met kleinschalige woningbouw.

- Buren en grondeigenaren in Winssen willen van het gebied Van Heemstraweg - Plakstraat - Poelsestraat een soort cultuurhistorisch landschapspark maken, gecombineerd met kleinschalige woningbouw. De plannen worden door wethouder Sijmen Versluijs van Beuningen omschreven als "een interessant voorstel".

Meestal nemen gemeenten het initiatief tot het herinrichten van een gebied. Dat maakt dit initiatief opvallend: inwoners hebben zelf een visiedocument opgesteld en ingediend bij de gemeente. Nu hebben ze nog enkele weken de tijd om hun verzoek nader in te vullen, of te actualiseren.

Betaalbare woningen

Wethouder Versluijs gaat binnenkort met hen in overleg over de plannen. Een goede betaalbaarheid van de te bouwen woningen is daarbij een voorwaarde, zo stelt de wethouder. Diverse politieke partijen hebben al positief gereageerd op de plannen voor het gebied.

De indieners hopen dat het college van B&W in grote lijnen akkoord gaat met hun toekomstvisie. Dan kunnen zij verdere stappen ondernemen en de plannen meer concreet uitwerken. "We willen een gecombineerde ontwikkeling van het gebied. Het is de bedoeling dat cultuurhistorie, landschap, recreatie en wonen allemaal op elkaar aansluit, waardoor gezamenlijk veel meerwaarde ontstaat voor het gebied en de kern Winssen," aldus de planmakers.

Klompenpad en hoogstamfruitboomgaard

De buren en grondeigenaren worden professioneel begeleid door Buro Waalbrug. Een belangrijk onderdeel van het landschapspark wordt de aanleg van een klompenpad langs de oude plek van het kasteel, door de boomgaarden en langs verschillende monumentale boerderijen.

Onderdeel van de plannen is het herstellen en toevoegen van hoogstamfruitboomgaarden. Door kleine uitbreidingen en kleinschalige verdichtingen binnen de historische lintbebouwing blijft de authenticiteit van het gebied in stand, zo menen de initiatiefnemers.

Levensloopbestendige woningen

In het gebied staat onder andere het gemeentelijk monument de Poelhof, dat dateert van 1854. Deze grote oude boerderij en het omliggende perceel zijn ernstig in verval geraakt. De voormalige boomgaard is verwilderd en niet meer als zodanig te herkennen. Op het perceel staat ook een grote schuur die is ingestort en mag worden opgebouwd.

De planmakers willen verschillende woningtypen realiseren, waaronder woningen voor inwoners met een smalle beurs. Ook is er plaats voor vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen voor senioren. Allemaal kleinschalige woningbouw voor een mix van doelgroepen. De beoogde woningen worden energieneutraal gebouwd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel