Ankeiler: Basketbalvereniging Challenge uit Beuningen hoopt dat de gemeente gaat meehelpen om een goed basketbalveld in de buitenlucht te realiseren.

- Basketbalvereniging Challenge uit Beuningen hoopt dat de gemeente gaat meehelpen om een goed basketbalveld in de buitenlucht te realiseren. Trainer Chiel van Haaren en teammanager Mark Toorenburg van Challenge hebben daartoe woensdagavond officieel een plan ingediend bij de raadscommisie Samenleving.

De meeste raadsleden reageerden enthousiast op het plan. Challenge kende de afgelopen jaren een grote toeloop van jeugdleden. Had men in 2018 nog maar één jeugdteam, volgend jaar telt de club waarschijnlijk zeven jeugdteams. Via het project Sjors Sportief konden jongeren gratis proeflessen basketbal nemen. Daarnaast verzorgt de vereniging clinics op basisscholen in de gemeente.

Veilige sociale omgeving belangrijk

Challenge beschikt ook over een G-team. Dat zijn bijvoorbeeld jongeren met taal- of gezondheidsproblemen. De club probeert voor hen een sociale omgeving te creëren waar ze veilig kunnen sporten. Volgens trainer Van Haaren waren veel van deze jongeren eerder bij andere sportverenigingen afgehaakt. "Bij ons voelen ze zich nu wel thuis en hebben ze gevonden waar ze naar op zoek waren," zo zegt de trainer.

Juist vanwege corona is men meer buiten gaan trainen. In overleg met de gemeente kreeg Challenge een recreatief basketbalveld toegewezen, dat in het Hosterdpark aan de Koningstraat ligt, nabij het dierenparkje.

Oplossing langere termijn

Dit veldje voldoet echter niet aan de eisen om serieus basketbal te kunnen spelen. Zo zaten er kuilen in het veld, wat vooral bij nat weer gladheid veroorzaakte. Met hulp van de gemeente zijn de kuilen gedicht en zijn er nog wat kleine verbeteringen aangebracht.

Challenge is echter op zoek naar een oplossing voor de langere termijn. Het veldje in het Hosterdpark wordt nu erg intensief gebruikt en mist bijvoorbeeld verstelbare baskets. Voor de jongste spelers is de basket nu veel te hoog.

Maatschappelijke meerwaarde

De 117 leden tellende vereniging heeft 700 hantekeningen opgehaald van mensen die het plan steunen en weleens gebruik willen maken van een goed basketbalveld. Challenge heeft bij het plan twee vragen voor de politiek bijgevoegd. Zo wil men weten of de politieke partijen de maatschappelijke meerwaarde erkennen van een goed speelveld, en wanneer een dergelijk basketbalveld kan worden gerealiseerd.

Veel raadsleden van de commissie Samenleving ondersteunen het initiatief, vooral omdat ze bewegen voor de jeugd erg belangrijk vinden, met name ook in de buitenlucht. Ze willen het plan wel eerst goed bestuderen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.