Ankeiler: Dat Nijmegen een muurschildering van en een straat die vernoemd wordt naar de in 2020 overleden rockgitarist Eddie van Halen, die tijdens zijn jeugd zeven jaar in Nijmegen woonde, krijgt lijkt in kannen en kruiken te zijn.

- Dat Nijmegen een muurschildering van en een straat die vernoemd wordt naar de in 2020 overleden rockgitarist Eddie van Halen, die tijdens zijn jeugd zeven jaar in Nijmegen woonde, krijgt lijkt in kannen en kruiken te zijn. Vanuit de gemeenteraad wordt positief gereageerd op het initiatief van Nijmegenaar Winston Arntz, ingediend door D66 en GroenLinks. De vraag is vooral nog waar en wanneer.

"Niet pas 10 jaar na overlijden"

Bij straatnamen is het gebruikelijk om dit pas te doen nadat iemand 10 jaar overleden is. In het geval van Eddie van Halen betekent dit dat er pas in 2030 een straat naar de gitarist vernoemd zou kunnen worden. Dat is echter niet de wet, en Nijmegen is er vaker van afgeweken. “Waarom moeten we daaraan vasthouden?” vraagt Hans Veltmeijer (VoorNijmegen.NU). “Ien Dales overleed in 1994 en in 2001 kregen we de Burgemeester Daleslaan. Nina Simone overleed in 2003 en in 2005 was er al een Nina Simonestraat in Nijmegen.” De vraag is dan ook nog welke straat er naar Eddie van Halen vernoemd gaat worden. “Het heeft geen zin om bestaande straten te gaan ‘omnoemen’, we moeten kijken hoe we het kunnen inbedden”, zegt Pieter van Megen (D66). “Het zou een mooi thema voor een nieuwe wijk zijn, straatnamen van Nijmeegse artiesten. De Coldplaystraat was grote vergissing, laten we dat in ieder geval goedmaken met een Edward van Halenstraat.”

Afkoelingsperiode

Achter het gebruik om 10 jaar te wachten alvorens een straat naar iemand te vernoemen naar iemand die overleden is, zit wel een gedachte, vertelt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). “Nadat iemand overlijdt kunnen dingen naar boven komen die je van gedachte kunnen doen veranderen. Stel je voor dat we in Lent ook een Gary Glitterstraat hadden gehad, daar zouden we wellicht spijt van hebben gehad. Vandaar een soort afkoelingsperiode.” Die afkoelingsperiode is voor de muurschildering, waar ook nog een locatie voor moet worden gevonden, niet van toepassing. “Het lijkt me een goed idee om dat door een particulier te laten oppakken. De gemeente kan daar financieel aan meewerken.”

Probleem uitspraak en spelling

Met het vernoemen van een straat naar de naar de Verenigde Staten geëmigreerde Eddie en wellicht ook zijn drummende broer Alex van Halen, met wie Eddie zijn muzikale leven deelde, ontstaat ook mogelijk probleem: wordt de ‘v’ van ‘van’ met een kleine of een hoofdletter geschreven, en hoe moet de straatnaam uitgesproken worden? “In een situatie waarin iedere seconde telt, kan dit tot problemen leiden”, merkt Nijmegenaar Rob Essers op. “Bij naamgeving van de openbare ruimte behoort het primair om de vindbaarheid te gaan. Met het risico op misverstanden moet bij de vaststelling van de naam rekening gehouden te worden. In een situatie waarin de uitspraak niet vanzelfsprekend is, kan deze expliciet in het beslispunt en onderschrift op het straatnaambord worden vermeld.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.