Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het gerechtshof in Arnhem Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Het onderzoek in de zaak waarbij een pakketbezorger meerdere keren over een man uit Wijchen heen reed, moet worden heropend.

- Het onderzoek in de zaak waarbij een pakketbezorger meerdere keren over een man uit Wijchen heen reed, moet worden heropend. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald. Advocaat Gerald Roethof van verdachte Tarik O. (20) had daar om gevraagd.

Het slachtoffer, Wijchenaar Sebastiaan Theloosen (42), was met zijn vrouw de hond aan het uitlaten in de buurt van hun huis toen hij een woordenwisseling kreeg met O.. Hij sprak de pakketbezorger aan op diens rijgedrag in de woonwijk. O. reed vervolgens met zijn bestelbus meerdere keren over Theloosen heen, die stierf voor de ogen van zijn vrouw.

Tarik O. ging er na het drama vandoor in zijn bestelbus en maakte zijn bezorgronde af. De politie reed hem kort daarna klem in Beuningen. De rechtbank veroordeelde O. in augustus vorig jaar tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tegen die uitspraak ging O. in hoger beroep.

Jeugdstrafrecht en geen tbs

De verdediging heeft een psycholoog benaderd om met een rapportage te komen. De inhoud van dat rapport staat volgens advocaat Roethof lijnrecht op eerdere bevindingen van deskundigen. Volgens Roethof moet het jeugdstrafrecht worden toegepast en geen tbs worden opgelegd, maar een voorwaardelijke PIJ (jeugd-tbs, red.).

Rechters proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het ontwikkelingsniveau van verdachten als ze in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar zitten. De rechter kan er daarom voor kiezen verdachten van 18 tot 23 jaar te straffen volgens het jeugdstrafrecht. Vanaf 23 jaar geldt altijd het strafrecht voor volwassenen. Tarik was op die fatale avond in 2020 bijna 19 jaar en inmiddels 20 jaar oud.

Afbeelding
Het gerechtshof in Arnhem Foto: Omroep Gelderland

'Natuurlijk heeft deze jongeman een behandeling nodig'

Drie deskundigen moeten nu, op een nader te bepalen datum, worden gehoord. Voor de nabestaanden betekent dit dat de zaak nog langer zal duren, voor het gerechtshof tot een uitspraak kan komen over de strafmaat van Tarik O.. Advocaat Roethoef zei daar eerder ter zitting over: 'Ik wil niets afdoen aan wat de nabestaanden en het slachtoffer is overkomen. Maar alle kanten van de zaak moeten bekeken worden. Natuurlijk heeft deze jongeman een behandeling nodig. Maar de vraag is: in welk kader moet die worden gegoten?"

De advocaat-generaal bracht daartegenin dat er al een (dubbel)rapportage ligt, na uitvoerige observatie van O.. De rapportage van de psycholoog namens de verdediging is voor hem geen aanleiding om anders naar de zaak te gaan kijken. Deskundigen verklaarden dat O. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, waardoor de kans op herhaling groot is.

Verdachte is zelfs in detentie - met deze zaak boven zijn hoofd - weer overgegaan tot bedreiging en agressie
Advocaat-generaal

O. heeft een lang strafblad. De advocaat-generaal wees op eerdere agressie, begaan door de verdachte in aanloop naar die fatale avond in november van 2020. "Over heel 2020 zijn er meldingen." Ook de moeder van Tarik belde de politie over haar zoon. "Verdachte is zelfs in detentie - met deze zaak boven zijn hoofd - weer overgegaan tot bedreiging en agressie, nadat dingen niet gingen zoals hij wilde."

Zie ook: