Ankeiler: Bijna vier maanden na de rellen na afloop van de wedstrijd NEC-Vitesse ligt er een plan van aanpak dat ervoor moet zorgen dat vergelijkbare situaties niet meer voorkomen.

- Bijna vier maanden na de rellen na afloop van de wedstrijd NEC-Vitesse ligt er een plan van aanpak dat ervoor moet zorgen dat vergelijkbare situaties niet meer voorkomen. In het plan, dat onmiddellijk in werking treedt, worden al bestaande maatregelen aangescherpt en verder naar voren gehaald. “Misschien is ons zand in de ogen gestrooid door corona waardoor werd gespeeld met lege tribunes en de seizoenen in de eerste divisie,” zo stelt burgemeester Bruls “dit waren we niet meer gewend.”

Het belangrijkste doel lijkt dan ook te zijn om beter beslagen ten ijs te komen als het gaat om onrust in en om het stadion. NEC-directeur Wilco van Schaik vertelt dat door de afgelopen rustige jaren de “voorbereiding op wedstrijden in intensiteit is afgenomen”. Hij belooft dat NEC sterker zal inzetten op communicatie met supporters om signalen van eventuele rellen of andere ongeregeldheden eerder op de radar te hebben. Ook is de afdeling veiligheidsorganisatie geprofessionaliseerd bij de club.

Raddraaiers aanpakken, ook financieel

Om deze situaties te kunnen voorkomen is een individuele aanpak nodig maar ook een groepsaanpak, zo blijkt uit het plan. Die individuele aanpak moet komen door herkenning op beelden maar ook uit gesprekken met goedwillende supporters, die het geweld ook afkeuren. Van Schaik hoopt dat in dit geval maar ook in de toekomst de raddraaiers ook financieel hard worden aangepakt om de geleden schade enigszins te compenseren.

Soms zullen ook groepen worden aangepakt. Daarbij moet gewaakt worden dat niet de meerderheid de dupe wordt van het wangedrag van een kleine groep. “Maar soms is het niet anders, zoals bij de volgende derby die nu zonder uitsupporters zal worden gespeeld,” zo concludeert Bruls. “Het belangrijkste is leiders uit die groepen halen die foute dingen doen,” voegt hij toe.

Vergrootglas op volgende derby

Zowel Van Schaik als Bruls benadrukken het vergrootglas dat op de aankomende derby in Arnhem ligt. Het duel zal weliswaar niet gespeeld worden met uitsupporters maar ook buiten het stadion zal iedereen zich moeten gedragen. Ludieke acties horen bij het voetbal en zeker bij een derby, dat maakt het misschien alleen nog maar aantrekkelijker, maar daar moet het dan ook wel bij blijven aldus burgemeester Bruls. De weken en dagen in aanloop naar de derby zullen ook goed in de gaten gehouden worden. “Geen mensonterende acties en vanzelfsprekend geen ellende in de steden,” zo vat Van Schaik samen. Volgens de directeur moet “de strijd op het veld worden gespeeld als we ooit nog een derby met supporters willen spelen.”

Burgemeester Bruls die verwacht misschien nog wel twee derby’s te spelen dit jaar, doelend op de mogelijkheid van een treffen in de halve finale van de Beker, sluit niets uit voor volgend seizoen. Er is nog niets besloten en er zal per situatie gekeken moeten worden wat mogelijk is. Hierop waarschuwt Van Schaik nog maar eens: “Ik denk dat we 3 tot 5 jaar niet meer met uitsupporters gaan spelen als het verkeerd gaat de aankomende derby.”

“Ook positief belonen”

Het plan dat is opgesteld door NEC in samenwerking met en op verzoek van de andere leden uit de ‘veiligheidsvierhoek’, de burgemeester, politie en justitie. Van Schaik benadrukt dat niet verwacht wordt het probleem op korte termijn compleet uit te bannen. Omdat rellen zoals die na de derby onderdeel zijn van een landelijke ontwikkeling is vraagt dit om een lange adem, aldus Van Schaik.

Het plan gaat niet alleen om straffen, de 99,3% van de mensen die zich de vorige derby keurig heeft gedragen, zoals Van Schaik zo specifiek omschreef moeten “positief worden beloond”. Hoe precies, dat kon de algemeen directeur niet meteen zeggen maar een voorbeeld dat hij gaf was het snelle handelen om de twee wedstrijden tegen Groningen en Heerenveen in de gracht bij te kunnen wonen. “Flexibeler en sneller handelen in samenwerking met de gemeente kan door toenemend vertrouwen door goed gedrag,” zo legde hij uit.

Bijna 100 mensen gestraft

Verder maakten politie en justitie bekend dat er op de dag van de rellen 20 mensen op heterdaad zijn aangehouden en dat later nog 32 mensen zijn verhoord. Na een snelrechtzitting en een themazitting zijn er nog veel van die mensen die “snel op zitting zullen worden uitgenodigd”. Wanneer is nog niet bekend maar wel is bekend dat dit hoogstwaarschijnlijk weer een themazitting wordt waar meerdere mensen dus tegelijkertijd voor de rechter zullen verschijnen. Al met al schat Wilco van Schaik dat er “een kleine 100 mensen zijn die op de een of andere manier worden gestraft, dat is echt heel erg veel.”

Nieuwe aanwinst volledige steun van Bruls

De nieuwe veelbesproken aanwinst van NEC uit de afgelopen transferwindow Wilfried Bony, kan op de volledige steun van de burgemeester rekenen, dat liet hij nog even weten vooruitblikkend op de aanstaande wedstrijden die weer met publiek gespeeld zullen worden. “Of ze nou uit Arnhem komen of ergens anders, als ze maar goed kunnen voetballen,” was de conclusie van de burgervader.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.