Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Wijchen doet een proef met twee deelauto's in de nieuwe duurzame wijk 'Tuin van Woezik'.

- De gemeente Wijchen doet een proef met twee deelauto's in de nieuwe duurzame wijk 'Tuin van Woezik'. Het gaat om een experiment van vijf jaar, waarbij wijkbewoners via een app gebruik kunnen maken van de auto's. "Hierdoor hebben we minder parkeerplaatsen nodig en is er meer ruimte voor groen," vertelt wethouder Geert Gerrits.

Tekst gaat verder onder de video:

Sinds deze week is de Tuin van Woezik officieel af. In totaal staan er 28 duurzame woningen, waarvan 19 koopwoningen en 9 woningen in het middenhuur segment. De woningen zijn duurzaam, omdat ze meer energie produceren dan ze verbruiken. Dit komt door zonnepanelen, warmtepompen en goede isolatie.

Volgens wethouder Geert Gerrits past duurzame mobiliteit bij een duurzame wijk. Door de twee deelauto's hoeven inwoners van de nieuwe wijk geen tweede auto aan te schaffen: "Als mensen hiervoor kiezen, zijn er minder parkeerplaatsen nodig," vertelt Gerrits

Minder parkeerplaatsen niet definitief

Toch hoeven omwonenden zich geen zorgen maken over te weinig parkeerplekken: "We hebben de parkeerplaatsen die vrijgekomen zijn groen ingericht. Mocht in de toekomst blijken dat er meer parkeerplekken nodig zijn, dan kunnen we dat altijd omdraaien," aldus de wethouder.

De komende vijf jaar wordt er geëxperimenteerd met de auto’s en over twee jaar vindt er een evaluatie plaats. Via een app kunnen bewoners een auto huren. Tot nu toe zijn er vijf huishoudens die hier gebruik van maken. Of er ook in andere (nieuwbouw)wijken in Wijchen experimenten met deelauto’s komen, is nog onbekend.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.