Afdrukken
Ankeiler: De Nijmeegse priester en verzetsheld Titus Brandsma (1881-1942) krijgt nog een eerbetoon in Nijmegen.

- De Nijmeegse priester en verzetsheld Titus Brandsma (1881-1942) krijgt nog een eerbetoon in Nijmegen. Het tracé tussen het Keizer Traianusplein en de Prins Mauritssingel wordt naar hem vernoemd. Dit heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten.

“Titus Brandsma is een figuur die niet voor niks als grootste Nijmegenaar aller tijdens ooit is uitgeroepen. Binnenkort wordt hij heilig verklaard en wij zijn in de veronderstelling dat dat een heel mooie moment is om Titus Brandsma een eerbetoon te geven wat hoort bij onze stad”, aldus VVD raadslid Maarten Bakker.

Zijn fractie diende samen met Stadspartij, PvdA, VoorNijmegen.Nu en CDA een motie in om Titus Brandsma te eren met een tweede straatnaam. De motie werd met 34 stemmen aanvaard.

College niet enthousiast

Het college van burgemeester en wethouders is niet zo enthousiast over het plan, maar gaat het wel uitvoeren. “Het college is het met de raad eens dat Titus Brandsma een bijzonder en zeer moedig man was die zeker een eerbetoon verdient. Daarom hebben zijn er ook een al een straat, kapel, gedachteniskerk, wijkcentrum en instituut naar hem vernoemd. Het college is minder enthousiast om naar dezelfde persoon een tweede straat te vernoemen, dus we delen niet de suggestie om dat nogmaals te doen. Maar het college zal de motie uitvoeren”, aldus wethouder Noël Vergunst.

Het college gaat nu aan de slag met een raadsvoorstel voor de naam van de singel, dit wordt afgestemd met belanghebbenden en betrokkenen.

Heilig verklaard

Titus Brandsma werd aan het begin van de vorige eeuw priester en midden jaren twintig ook hoogleraar aan de toen gloednieuwe Katholieke Universiteit Nijmegen. Dat werd later de Radboud Universiteit. Hij werd daar vervolgens rector magnificus. In die functie sprak Brandsma zich al in de jaren ‘30 uit tegen het opkomend nazisme en tegen rassenhaat. Begin 1942 werd hij door de Duitsers gearresteerd. In Dachau, een concentratiekamp bij München, overleed hij op 26 juli 1942 nadat een kamparts hem een dodelijke injectie had toegediend.

In 1982 werd Titus Brandsma postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. In 1985 besloot paus Johannes Paulus II hem zalig te verklaren, de laatste stap op weg naar een heiligverklaring. Eind november heeft Paus Franciscus ingestemd met een voorstel van de bisschoppen en kardinalen van de Vaticaanse Congregatie om Titus Brandsma heilig te verklaren. De heiligverklaring is nog niet officieel aangekondigd.

Zie ook: Nijmegenaar Titus Brandsma wordt door paus heilig verklaard

Deel dit artikel