Bevat Video: Video
Ankeiler: Op 20 januari vonden hulpverleners in de Nijmeegse Walhaven een auto aan. Hierin zat het lichaam van een 59-jarige vermiste vrouw uit Nijmegen.

- Op 20 januari vonden hulpverleners in de Nijmeegse Walhaven een auto aan. Hierin zat het lichaam van een 59-jarige vermiste vrouw uit Nijmegen. De vrouw die al sinds 28 december vermist werd is door hulp van de stichting Signi Zoekhonden gevonden. De stichting Signi Zoekhonden hielp mee met het opsporen van de vrouw.

De tekst gaat verder onder de videoVrijwilliger Rogier van Zon vertelt dat de stichting de vermissing via de media al volgde: “Op een geven moment bedachten wij dat we misschien wel iets voor de zoektocht konden betekenen. Toen zijn we zelfstandig op zoek gegaan, onder andere met deze boot.” Signi is in 2004 opgericht om vermiste personen op te sporen door middel van boten, drones en zoekhonden. Zondag zijn we een dag mee gaan kijken met van Zon: “Vandaag gaan we kijken of de hond reageert op auto’s die wij hier eerder in het water gezien hebben. We gaan met de boot daar langs varen en dan gaan we kijken wat de hond doet. Normaal gesproken is de hond opgeleid om boven het water geur te pakken, zodra de hond iets ruikt zie je hem enthousiast worden.” Op het punt waar de hond de geur het sterkst ruikt springt hij uit de boot.

Door het water heen ruiken

Dat een hond vanaf het oppervlakte in het water mensen en dingen kan opsporen is een van de manieren waarop de stichting mensen kan vinden: “Eigenlijk kan de hond alles wat onder water ligt vinden. Voornamelijk mensen die onder water liggen geven een bepaalde geur af, dat komt via het water richting de oppervlakte. De hond kan dat dan waarnemen,” vertelt van Zon. De honden worden door vrijwilligers op een aantal manieren bijna dagelijks getraind. Een daarvan is Mentrainen legt van Zon uit: “Mentrainen is echt het volgen of zoeken van een specifieke geur van mensen. De hond krijgt tijdens de training een geur aangeboden van een persoon en die gaan de sporen na lopen om te zoeken. Daarnaast doen we ook puinzoeken op bijvoorbeeld sloperijen of gebouwen die afgebroken worden.” De vrijwilligers verstoppen zich tussen het puin en verspreiden een dode geur zodat ze honden weten waar ze naar moeten zoeken.

Tijdens de dag ontdekt de hond een paar auto’s, of er dan stoffelijke resten in het voertuig zitten weet de organisatie nog niet. Signi lokaliseert de omgeving omdat ze niet zomaar in vaarwater mogen duiken zegt van Zon: “In zo’n situatie schakelen we beroepsduikers met Rijkswaterstaat en de politie in. Hun kunnen dan kijken of de auto een persoon bevat, of het gewoon een dump auto is.” Dit was ook het geval voor de Nijmeegse vrouw.

“Het werk heeft wat moois, hoe verdrietig de situatie eromheen ook is.”

Het vrijwilligerswerk bij de stichting kan zwaar zijn. Voor van Zon heeft zijn werk ook een nadeel: “Als je te maken krijgt met vermissingen blijft het alrtijd verdrietig voor de betrokkenen familie en ons. Op zulke momenten denken we aan wat we kunnen betekenen voor de mensen door te blijven zoeken of een antwoord te geven waar de persoon is. Dan heeft het werk juist weer iets moois, hoe verdrietig de situatie eromheen ook is.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.