Ankeiler: De toename van overlast in het noordelijke deel van de Wijchense Kasteeltuin is deels toe te schrijven aan zogenaamde ‘hoodfights’, zegt burgemeester Marijke van Beek (PvdA).

- De toename van overlast in het noordelijke deel van de Wijchense Kasteeltuin is deels toe te schrijven aan zogenaamde ‘hoodfights’, zegt burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Dat zijn illegale gevechten op een openbare plek.

“Belachelijk en kwalijk gedrag”

Het noordelijke deel van de Wijchense Kasteeltuin is weliswaar sinds eind 2020 ’s avonds en ’s nachts verboden terrein, maar de laatste weken is er juist weer veel sprake van overlast en vernielingen. “De overlast neemt hand over hand toe”, zo klaagt CDA-raadslid Bjorn Derksen. “Er wordt met scooter over het gras geracet, waardoor dat beschadigd raakt. Plantenbakjes, bloemperkjes, bankjes en prullenbakken worden vernield. Onlangs is er zelfs nog een brandje aangestoken. Belachelijk en kwalijk gedrag, ondanks het feit dat er bordjes hangen dat je er ’s avonds en ’s nachts niet meer mag komen en er een geldboete tot 450 euro opgelegd kan worden.”

Huisbezoeken

Burgemeester Van Beek erkent dat de overlast in de Kasteeltuin inderdaad toegenomen is. “Een deel daarvan wordt veroorzaakt door hoodfights, jongeren die door gevecht willen aantonen wie er het sterkst is. Boa’s hebben er dan laatst ook een grote groep baldadige jeugd aangetroffen. Er is gekozen om in samenwerking met straatcoaches diverse jongeren aan te spreken op hun gedrag en weg te begeleiden. Er zijn namen genoteerd en wijkagenten en straatcoaches hebben in navolging daarop huisbezoeken gedaan om in gesprek te gaan met deze jongeren en hun ouders. Boetes zijn er niet uitgedeeld bij mijn weten.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.