Bevat Video: Video
Ankeiler: Het enorme volkstuinencomplex met 112 tuinders Middelwaert in Molenhoek zal moeten verhuizen.

- Het enorme volkstuinencomplex met 112 tuinders Middelwaert in Molenhoek zal moeten verhuizen. De gemeente heeft plannen om de grond te gebruiken voor woningbouw. Hoewel de vereniging wel in gesprek is met de gemeente, is veel nog onduidelijk.

“We moeten wijken voor woningbouw, wat logisch is want er is woningnood, maar we weten nog steeds niet waar we naartoe moeten,” vertelt de voorzitter van de vereniging Marty Suijkerbuijk. “We zitten hier al 40 jaar. We weten dit al sinds september 2020 en we weten nu nog steeds niet wat onze toekomst wordt.”

Tekst gaat verder onder de video

Naast tuinieren heeft de vereniging een maatschappelijk belang, volgens Suijkerbuijk: jonge gezinnen en buurtbewoners halen hier hun groente, ouderen komen tuinieren ter dagbesteding, er is een schooltuin waar 30 kinderen uit de gemeente leren wat de natuur brengt en 10 gezinnen vluchtelingen komen hier tuinieren. “De kinderen zaaien hier alle groentes die je kan bedenken. Onder andere door de interactie met ouderen, het helpen integreren van vluchtelingen en kinderen onderwijzen zorgt voor een grote sociale bijdrage die groter is dan alleen tuinieren.” vertelt de voorzitter.

Woensdagavond wordt er door gemeenteraadsleden gesproken over het onderwerp. Wethouder Geertjan Wienhoven laat weten dat de beslissing waar de vereniging heen moet en of er financiële steun komt voor de verkiezingen genomen moet worden: “Allereerst moet de gemeenteraad een besluit over het woningplan nemen, daarna kunnen we verder praten met de vereniging.” Wienhoven denkt dat de daadwerkelijke verhuizing in het winterseizoen van 2023-2024 kan gaan plaatsvinden.

“Willen weten waar we aan toe zijn.”

“We praten regelmatig met de gemeente. In september 2020 is er met de vorige voorzitter besproken dat de huur opgezegd gaat worden, dat is nu al een anderhalf jaar geleden. We willen langzamerhand wel weten waar we aan toe zijn.” vertelt Suijkerbuijk. De vereniging wil graag financiële compensatie voor de verhuizing: “Wat wij vooral nodig hebben is infrastructuur. We hebben hier op het complex een watersysteem, we hebben een praathuis

De wethouder kan de onduidelijkheid niet goed plaatsen: “In een vroeg stadium hebben we hier met de vereniging over gesproken. Ze weten welke plannen er zijn, dit hebben we altijd in harmonie met elkaar besproken. We kunnen pas zekerheid geven op het moment dat er definitieve besluiten vallen.” Wel geeft de wethouder al aan rekening te houden met het plantseizoen en de cyclus van de groente wanneer ze moeten verhuizen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.