Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Na het vangen van de bever- en muskusratten schiet Evers ze dood. Foto: RN7
Ankeiler: In 2021 werden er veel minder muskusratten gevangen dan het jaar ervoor. Volgens het Waterschap Rivierenland duidt dit erop dat de populatie daalt, en dat is al jaren het geval.

- In 2021 werden er veel minder muskusratten gevangen dan het jaar ervoor. Volgens het Waterschap Rivierenland duidt dit erop dat de populatie daalt, en dat is al jaren het geval. Goed nieuws, want de beesten beschadigen de dijken.

Muskusratten, net als de wat grotere beverratten, graven holen en gangen, waardoor dijken beschadigen. “Muskusratten kunnen goed graven in de dijken rondom rivieren. Hierdoor wordt een dijk een stuk zwakker. Dat kan in extreme situaties leiden tot zo een zwakke dijk, dat je er niks meer aan hebt en dan gaat er een hoop mis”, zegt Jelmer Krom van het Waterschap Rivierenland. Bovendien brengen ze de biodiversiteit in gevaar. Van oorsprong komen ze niet in Nederland voor, en ze hebben hier geen natuurlijke vijanden.

Bekijk hier de video, tekst gaat verder onder de video:

Levend vangende kooien

Voor het vangen van de beesten worden bijzondere kooien gebruikt. “We werken met levend vangende kooien. Op de kooi zit een kooi zender, die stuurt als de kooi dicht is gevallen een smsje naar mijn telefoon. Dan kan ik zien welke kooi het is en kan ik gericht naar de kooi toe gaan”, zegt Nico Evers, Muskusrattenvanger in de Ooijpolder.

Appels

In de kooien liggen appels. De geur van de appels is zoet en die geur verspreid zich over het water: “Door de goede neus die de beesten hebben, ruiken ze de appels. De beverratten en muskusratten komen hierop af en lopen op die manier de kooi in”, aldus Everts.

Afbeelding
Na het vangen van de bever- en muskusratten schiet Evers ze dood. Foto: RN7

‘Waterkonijn’

Na het vangen worden de muskusratten en beverratten gedood en vernietigd. Ze worden in Nederland niet opgegeten. En dat heeft een reden vertelt Krom: “De muskusrat is verwant aan het konijn, konijnen kunnen ook ziektes meedragen en dat geldt net zo bij de muskusrat. Dus daarom ligt hij in Nederland niet op het bord.” In België overigens wél; daar staat de muskusrat op de menukaart als ‘waterkonijn’.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel