Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het gerechtshof in Arnhem Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Het gerechtshof in Arnhem heeft geen goed woord over voor hoe op het allerlaatste moment de inhoudelijke behandeling niet doorgaat in het hoger beroep van de zaak tegen Tarik O.

- Het gerechtshof in Arnhem heeft geen goed woord over voor hoe op het allerlaatste moment de inhoudelijke behandeling niet doorgaat in het hoger beroep van de zaak tegen Tarik O. uit Woerden. Die reed op 24 november 2020 na een woordenwisseling meerdere keren over een man in Wijchen heen.

Het slachtoffer, Wijchenaar Sebastiaan Theloosen (42), liet daarbij het leven voor de ogen van zijn vrouw. De onenigheid tussen Tarik en Sebastiaan ontstond nadat die laatste iets zei over het te hard rijden in de wijk in Wijchen waar O. op dat moment in een bestelbus als pakketbezorger aan het werk was.

Rechtbank veroordeelde Tarik O. op 9 augustus 2021 tot 7 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Op 20 augustus werd er hoger beroep ingesteld tegen die uitspraak.

Heel weinig inlevingsvermogen

Vanaf september 2021 is herhaaldelijk vanuit het hof via mail en telefoon gepolst of er onderzoeksvragen waren. Elke reactie vanuit de verdediging daarop bleef uit. Tot maandag 24 januari in de middag, een dag voor de geplande inhoudelijke behandeling, toch een mail van de advocaat binnenkwam met een onderzoeksvraag en een nieuw rapport. Daardoor kan de inhoudelijke behandeling op dinsdag 25 januari niet doorgaan.

Dat schopt de planning flink in de war, schetste de voorzitter van het gerechtshof. Voor het OM, de beveiliging, zalen die zijn gereserveerd, en de voorbereiding van de zaak door de rechters zelf. "Dat is nog tot daar aan toe. Maar in zo'n zaak met een dodelijk slachtoffer is het vooral ook naar de nabestaanden toe, die daar toch naartoe leven, voor die mensen is het heel zuur"

De advocaat-generaal gaat mee in die kritiek. "Ik vind het echt geen pas geven hoe hier is gehandeld. We zitten hier, hoe je het ook went of keert, mensen wiens geliefde op een gruwelijk manier uit het leven is gerukt. Ze zien huizenhoog op tegen een zitting zoals deze." Helemaal niet reageren laat volgens de advocaat-generaal dan heel weinig inlevingsvermogen zien. "Ik vind dat heel kwalijk en geen manier van doen in een zaak waar de emoties zo hoog oplopen."

Afbeelding
Het gerechtshof in Arnhem Foto: Omroep Gelderland

Jeugdstrafrecht voor een volwassene

De nabestaanden reageerden zeer teleurgesteld op de gang van zaken. Ze hadden zich voorbereid op het gebruik maken van hun spreekrecht, in bijzijn van hun advocaat en iemand van slachtofferhulp. Ondanks dat de inhoudelijke behandeling niet doorging zat de publieke tribune vol. In de zaal zelf waren de vrouw, zijn twee kinderen en de ouders van het slachtoffer aanwezig.

Advocaat Gerald Roethof had zich per mail al verontschuldigd. "Terecht van uw kant aandacht voor de nabestaanden. Die leven daarnaartoe. Er is iemand overleden. Emoties, gevoelens. Ik begrijp dat zonder meer." Hij wenste de nabestaanden sterkte. Hij wijst erop dat hij geen processtukken had waardoor hij zijn werk naar behoren kon doen en hij sowieso een regiezitting verwachtte.

Jeugdstrafrecht en geen tbs
Gerald Roethof, advocaat

De verdediging heeft een psycholoog benaderd om met een rapportage te komen. De inhoud van dat rapport staat volgens Roethof lijnrecht op eerdere bevindingen van deskundigen. Volgens Roethof moet het jeugdstrafrecht worden toegepast. Al bij de aanhouding van zijn cliƫnt en daarna is er verschillende keren voorgesteld om deze in een justitiƫle jeugdinrichting te plaatsen (JJI). "Nu heb ik dus in deze zaak op een later moment een wat mij betreft goed gemotiveerd, goed onderbouwd psychologisch rapport waarin aangegeven wordt: jeugdstrafrecht en geen TBS maar een voorwaardelijke PIJ (jeugd-TBS, red.)."

Rechters proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het ontwikkelingsniveau van verdachten als ze in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar zitten. De rechter kan er daarom voor kiezen verdachten van 18 tot 23 jaar te straffen volgens het jeugdstrafrecht. Vanaf 23 jaar geldt altijd het strafrecht voor volwassenen. Tarik was op die fatale avond in 2020 bijna 19, nu 20 jaar oud.

'Natuurlijk heeft deze jongeman een behandeling nodig'

'Ik wil niets afdoen wat de nabestaanden en het slachtoffer is overkomen. Maar alle kanten van de zaak moeten bekeken worden." Hij wil dat de psycholoog tijdens een zitting gehoord wordt. Die kan dan een reactie geven op het nieuwe rapport. "Natuurlijk heeft deze jongeman een behandeling nodig. Maar de vraag is: in welk kader moet die worden gegoten?"

De advocaat-generaal wijst erop dat er al een (dubbel)rapportage ligt, na uitvoerige observatie van Tarik. De rapportage van de psycholoog namens de verdediging is voor hem geen aanleiding om anders naar de zaak te gaan kijken. Deskundigen verklaarden dat O. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, waardoor de kans op herhaling groot is.

O. heeft een lang strafblad. Hij wijst op eerdere agressie begaan door de verdachte in aanloop naar die fatale avond in november van 2020. "Over heel 2020 zijn er meldingen." Ook de moeder van Tarik belde de politie over haar zoon. "Verdachte is zelfs in detentie - met deze zaak boven zijn hoofd - weer overgegaan tot bedreiging en agressie, nadat dingen niet gingen zoals hij wilde."

Op 8 februari doet het hof in de middag uitspraak over het verzoek om de psycholoog te horen. Ergens daarna zal de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

Deel dit artikel