Ankeiler: Radboud Reflects en het Comité 4 en 5 mei Nijmegen organiseren op maandag 24 januari een gratis online lezing van 20.00 tot 21.30 uur.

- Radboud Reflects en het Comité 4 en 5 mei Nijmegen organiseren op maandag 24 januari een gratis online lezing van 20.00 tot 21.30 uur. Tijdens de avond gaat Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt in gesprek met Ronald Waterman die WOII als kind meemaakte. Voorafgaand aan het interview geeft historicus Joost Rosendaal een korte lezing over hoe er betekenis gegeven kan worden aan oorlogservaringen.

Radboud Reflects houdt regelmatig lezingen voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. Wetenschappers worden uitgenodigd en geven een vernieuwende en verdiepende kijk op de grote vragen van deze tijd.

Ronald Waterman was bijna tien jaar oud toen hij in het doorgangsgetto Theresienstadt arriveerde. Aan de deportatie heeft Ronald Waterman nog zeer levendige herinneringen. Hij vertelt hij over zijn dagelijks leven en avonturen in Theresienstadt. Daarbij maakte de confrontatie met de ‘ontmenselijkte’ mensen van de transporten uit Auschwitz, die aan het eind van de oorlog Theresienstadt binnenkwamen, een onuitwisbare indruk op hem.

Waterman werd geboren in een zionistisch gezin in Delft. Zijn vader, hoogleraar, en zijn moeder, docent Engels, waren niet religieus maar wel Joods bewust. Aan het begin van de oorlog zorgde het uitstekende Duits van vader Waterman en zijn contacten met collega-wetenschappers in Duitsland er een paar keer voor dat het gezin niet op transport hoefde. Vader kon zich de barbarij van de nazi’s toen nog niet voorstellen, maar moeder vreesde het ergste. Samen met zijn ouders, twee broers en zusje en werd Ronald Waterman in september 1944 via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd.

Tijdens de avond gaat Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt in gesprek met Ronald Waterman. Voorafgaand aan het interview geeft historicus Joost Rosendaal een korte lezing over hoe er betekenis gegeven kan worden aan oorlogservaringen. Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, opent de avond die muzikaal omlijst wordt door zanger Nathan Tax en pianist Mark Toxopeus. Zij spelen liederen van Schubert.

Deelname aan de livestream is gratis. Inschrijven kan via de website van Radboud Reflects.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.