Afdrukken
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

- Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

De Nijmeegse D66 is in jaren niet zo blij geweest. Volgens een peiling van Maurice de Hond wordt D66 na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Nijmegen ten koste van GroenLinks. Voorpret is ook pret. Ik misgun dat D66 absoluut niet. Maar of de pret achteraf ook pret zal zijn is afwachten. Want de Roemeens-Franse schrijver Eugène Tonesco heeft ooit geschreven: “Je kan de dingen pas voorspellen nadat ze gebeurd zijn.” Dat wetenschappers de uitgevoerde peiling broddelwerk noemen voorspelt niet veel goeds over de voorspellende waarde. Maar ook dat kan pas achteraf voorspeld worden. Het is afwachten welke partij feest gaat vieren.

In Malden valt momenteel ook geen peil te trekken op een mogelijke verkiezingsuitslag. De nieuwe lokale partij De Kiezersclub zorgt daar voor dorpse reuring. Niet bij politici, maar bij voetballers. Carla Goossens, voorzitter van voetbalvereniging Juliana, staat derde op de lijst bij De Kiezersclub. Alle kans dat ze tot raadslid wordt gekozen. Sommige voetballers zien dat helemaal niet zitten. Ze denken dat De Kiezersclub hierdoor te veel aan Juliana wordt gelinkt. Dus ging de sociale tamtam te keer met als gevolg dat Carla Goossens is opgestapt als voorzitter van de voetbalclub. Dat lijkt natuurlijk helemaal nergens op. Raadsleden moeten met heel hun hebben en houwen midden in de maatschappij staan. Als het goed is hebben ze een baan, zitten ze bij een vereniging en hebben ze ook nog politiek bedrijven als tijdrovende hobby. Dat kan best samen, tenzij er echt onverenigbare belangen in het spel zijn. Maar daar zijn spelregels voor. Iets wat voetballers toch bekend moet voorkomen. Dus niet van tevoren ongenuanceerd op de man spelen; in dit geval de vrouw.

Wellicht is het een idee voor de voetballers van Juliana om tijdens de zomerstop met De Kiezersclub naar het Democratiefestival op Veur-Lent in Nijmegen te gaan. Volgens Teddy Vrijmoet, de nieuw aangetrokken organisator, moet het festival de kloof tussen mensen verkleinen. Een loffelijk streven, maar zo simpel is het allemaal niet. In 2019 was het festival geen groot succes; om het maar eens eufemistisch te zeggen. De totale kosten bedroegen 1 miljoen euro. De gemeente Nijmegen gaf 150.000 euro subsidie. Dat vond een meerderheid van de raad afgelopen oktober te gortig. Dat was zonde van het geld; eens maar nooit meer; er gaat geen cent subsidie naar de versie van komend jaar. Een duidelijk democratisch besluit van het hoogste politieke orgaan in een gemeente. Het college van B & W denkt er echter anders over. Het festival krijgt een andere opzet en heeft een andere naam: Grondfest. Alle reden voor een gemeentelijke subsidie van een ton.

Afgelopen week stonden raadsleden lijnrecht tegenover elkaar en het college of dit nu democratisch is of niet. Schrijnender kon het niet. Flinke politieke heibel over een nog te houden festival dat gaat over democratie met als doel de kloof tussen mensen te verkleinen. De kloof is in de raadszaal nog niet verkleind. In februari wordt een nieuwe poging gewaagd.

Grondfest is vooralsnog verre van een feest.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel