Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De politie is geschrokken van de berichtjes in de telefoons Foto: Politie
Ankeiler: In de regio Nijmegen is vermoedelijk een groot netwerk van drugsdealers opgerold. Er zijn tien verdachten.

- In de regio Nijmegen is vermoedelijk een groot netwerk van drugsdealers opgerold. Er zijn tien verdachten. In hun mobieltjes zijn ruim 3500 telefoonnummers van klanten gevonden. Al deze mensen krijgen maandag een sms-bericht op hun telefoon met de oproep hulp te zoeken voor hun verslaving.

Begin november viel de politie op elf plekken panden binnen. In een woonwijk in Nijmegen werd een drugslab opgerold. Daarbij is onder meer ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetaminepasta, anderhalve kilo xtc en ruim een kilo cocaïne aangetroffen.

Kijk hoe dat drugslab toen werd opgerold:

Ook op andere plekken vond de politie die dag grote hoeveelheden verdovende middelen. Bij verschillende verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel.

Een soort winkel met kortingsacties

“We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties", zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen. “Zo lijkt het erop dat je een appje kon sturen, en binnen no-time werd de drugs afgeleverd. Wat je maar wilde."

We zijn best geschrokken over wat we in de telefoons zagen
Teamchef Lonneke Hordijk

Het netwerk bestond uit ruim 3500 klanten, is de inschatting. “We zijn best geschrokken van wat we in de telefoons zagen. Drugsgebruik is niet onschuldig, dat blijkt wel. We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw smeekt zelfs bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend”, vertelt Hordijk.

Burgemeester Bruls niet verrast

Toch is burgemeester Hubert Bruls niet verrast door deze vorm van drugscriminaliteit. “We weten dat onze samenleving ondermijnd wordt door drugscriminelen. Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar. Het is gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor de samenleving. Dat laten politie en het OM met dit onderzoek zien: drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”

Afbeelding
De politie is geschrokken van de berichtjes in de telefoons Foto: Politie

De verdachten zullen waarschijnlijk dit jaar voor de rechter komen. Verder wordt een woning in Nijmegen op last van de burgemeester voor een half jaar gesloten. Maar ook wordt er dus actie ondernomen richting de mensen die de afgelopen jaren drugs hebben gekocht binnen het netwerk.

In het sms-bericht doen we een aanbod: zoek hulp om van je verslaving af te komen
Burgemeester Hubert Bruls

“Het is illegaal om harddrugs te kopen, dat weet iedereen. Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, komen we in actie. De politie gaat 24 januari alle klanten van deze drugsdealers een sms-bericht sturen. Daarin doen we een aanbod: zoek hulp om van je verslaving af te komen!,” zegt Bruls.

Bij deze actie werken politie, Openbaar Ministerie (OM), gemeente Nijmegen, RIEC en IrisZorg samen. Via het sms-bericht wordt doorverwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Daarop staan verhalen van mensen die het is gelukt om van hun verslaving af te komen. Om de ontvangers van het sms'je hulp te bieden, staat hier ook een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar ze terecht kunnen.

Zie ook: Drugslab ontdekt in woonwijk in Nijmegen

Deel dit artikel