Bevat Video: Video
Ankeiler: Afgeknabbelde stammen, en omgevallen bomen en takken; volgens inwoners van Lindenholt komt bever overlast steeds vaker voor.

- Afgeknabbelde stammen, en omgevallen bomen en takken; volgens inwoners van Lindenholt komt bever overlast steeds vaker voor. De gemeente Nijmegen heeft het afgelopen jaar tientallen meldingen hierover ontvangen.

Bekijk hier beelden van bevers in de Nijmeegse wijk Lindenholt. Tekst gaat daarna verder:

RN7 kreeg naar aanleiding van een explainer video over bevers op Instagram allerlei foto’s en video’s doorgestuurd van mensen die bevers hebben gespot. Zo ook van Theo Dahm uit Lindenholt: “We hebben al last van de bever in Lindenholt sinds april of mei 2021. Dat vonden we in eerste instantie heel leuk, maar nu zijn we al een behoorlijke tijd verder en die bever begint vreselijk veel overlast te geven.”

De gemeente Nijmegen kreeg het afgelopen jaar tientallen meldingen binnen van bever overlast. Ook Dahm heeft meerdere malen bij verschillende instanties geklaagd: “In hoeverre accepteer je dat zo’n dier in een woonwijk rondloopt. De geknabbelde bomen zijn gevaarlijk en kunnen omvallen. De bever heeft toch een beetje zijn grenzen bereikt.’’

Oplossingen

Om de overlast een beetje tegen te gaan, heeft de gemeente op zo’n veertig bomen pasta gesmeerd. Door de pasta is het niet fijn knagen voor de bevers. Ze zullen die boom dan met rust laten en verder gaan naar smakelijkere hapjes, zoals kleine dunne boompjes.

Het uitzetten van de bevers naar bijvoorbeeld een natuurgebied is geen optie. Volgens de wet is dit niet toegestaan omdat het een beschermde diersoort betreft. In het uiterste geval kan daar een ontheffing voor worden aangevraagd, maar dan moet je zeer dringende reden hebben. De gemeente vindt dat nu nog niet het geval. Daarnaast is de vraag of verplaatsing zin heeft; waarschijnlijk komen de bevers dan gewoon weer terug naar het territorium dat vrijkomt.

Theo Dahm vindt het goed dat de gemeente ‘eindelijk’ maatregelen neemt. Toch vindt hij dit niet voldoende en hoopt dat de gemeente ergere schade voorkomt.

Melden

Inwoners kunnen omgevallen takken en bomen melden bij de gemeente. Zij ruimen dan alles netjes op.

Lees ook: In deze Nijmeegse woonwijk leven bevers

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.