Ankeiler: Na weerstand in de gemeenteraad tegen het voorleggen van een vierde ‘verstedelijkte’ variant in de stadspeiling over de mate van bebouwing op het stadseiland Veur-Lent, is er nu ook opschudding over de aanwezigheid van een horecagelegenheid op de oostelijke zijde van het eiland in de ‘groene’ variant zonder woningbouw.

- Na weerstand in de gemeenteraad tegen het voorleggen van een vierde ‘verstedelijkte’ variant in de stadspeiling over de mate van bebouwing op het stadseiland Veur-Lent, is er nu ook opschudding over de aanwezigheid van een horecagelegenheid op de oostelijke zijde van het eiland in de ‘groene’ variant zonder woningbouw. Partij voor de Dieren en SP vinden dat deze geschrapt dient te worden.

“Geen bebouwing betekent ook geen horeca”

In de verbeelding van de variant, die ‘Waalpark’ genoemd wordt, is een paviljoen van drie bouwlagen te zien dat voor horeca bedoeld is, met de uitleg dat dit ‘past bij een parkachtig landschap’ en deze zijde van het eiland sociaal veiliger zou maken. Onzin, vindt Eline Lauret (PvdD): “Er zijn helemaal geen problemen met sociale veiligheid daar. In plaats daarvan creëer een plek die voor geluidsoverlast voor De Stelt, de wijk aan de overkant, en voor een toename aan verkeersbewegingen op het eiland gaat zorgen.” Ook Marij Feddema (SP) is niet gelukkig met de verbeelding van deze variant. “Bij een groene variant moet er geen bebouwing zijn, en dus ook geen horeca.”

Onrust bij horecaondernemers

Beide partijen geven ook aan geluiden van de reeds bestaande horecagelegenheden op het eiland te ontvangen dat er onrust is ontstaan over mogelijke nieuwe concurrentie. “De horecaondernemers die hier al gevestigd zijn geven aan hierover niet geconsulteerd te zijn en ervaren dit als een bedreiging”, zegt Lauret. “Zo laten we de bestaande horeca, die het al moeilijk genoeg heeft op het moment, omvallen.”

“Raad beslist zelf”

Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is verbaasd over de opschudding bij de partijen. “Dit stond al in het ambitiedocument voor dit gebied al aangegeven.” Wel tempert de wethouder de gemoederen. “U gaat er als gemeenteraad zelf over of daar horeca komt of niet. En het hoeft ook geen paviljoen van drie lagen te worden, want we hebben het niet over een ontwerp maar over een verbeelding van hoe het eruit zou kunnen komen te zien.” Op 2 februari hakt de gemeenteraad knopen door over de stadspeiling, die zoals het ernaar uitziet onder 7.000 genodigden gehouden gaat worden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.