Ankeiler: Het CDA in Beuningen wil dat het college van B&W de plaatsing van vijf grote windturbines gaat uitstellen.

- Het CDA in Beuningen wil dat het college van B&W de plaatsing van vijf grote windturbines gaat uitstellen. Het kabinet moet volgens het CDA eerst duidelijkheid verschaffen wat de minimale afstandsnorm wordt voor het plaatsen van windturbines nabij woningen en bedrijven.

Het pas gevormde kabinet is van plan om nieuwe minimale afstandnormen in te voeren voor het plaatsen van windturbines, zo stelt Dave Preijers, fractievoorzitter van de christendemocraten. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Preijers: "geluidsnormen achterhaald"

De gemeenteraad van Beuningen heeft op 23 november het bestemmingsplan Windpark Beuningen vastgesteld, voor de plaatsing van vijf XL windturbines. Het CDA, VVD en SP stemden tegen Windpark Beuningen. De windturbines staan gepland in Ewijk en Winssen ten zuiden van snelweg A73 en ten oosten en westen van de A50.

Preijers: "Op dit moment mogen windturbines in Nederland in de nabijheid van woningen worden gebouwd. Wel zijn er geluidsnormen om de overlast te beperken. Deze geluidsnormen zijn echter achterhaald."

Nieuwe normen moeten wel haalbaar zijn

Daarnaast hebben volgens Preijers nieuwe onderzoeken aangetoond dat het plaatsen van windturbines in de buurt van woningen en bedrijven schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden.

Volgens ingewijden is het nog maar de vraag of de nieuwe normen voor windturbines in de toekomst daadwerkelijk strenger zullen worden. Als dat wel gebeurt, lijkt de kans groot dat in het dichtbevolkte Nederland een streep moet door vele windturbine projecten.

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.