Ankeiler: Uit protest gooiden verschillende cafés en restaurants zaterdagmiddag de deuren weer open. Of het bij deze ene protestactie blijft dat valt nog te bezien.

- Uit protest gooiden verschillende cafés en restaurants zaterdagmiddag de deuren weer open. Of het bij deze ene protestactie blijft dat valt nog te bezien. Duco van Lent, mede-eigenaar van restaurants 'De Tyd' en 'Zaal 4' uit Wijchen vertelt: “Als de volgende persconferentie weer negatief uitpakt voor de horeca, dan gooi ik alles open."

Hij gaat verder: "Het heeft lang genoeg geduurd. Ik zie wel wat er gebeurt, maar ik ga open!" Martijn Koot, eigenaar van Café Anneke in Wijchen opende afgelopen zaterdag ook zijn deuren maar is minder stellig dan zijn collega en vertelt dat hij "altijd in is voor een protestactie" maar zo zijn deuren openen en open houden, dat zou hij niet doen. Of de protestactie in Beuningen een vervolg krijgt laat Theo Engelen, eigenaar van Limburgia afhangen van de persconferentie, als die weer negatief uitvalt "dan zouden wij misschien wel weer een protestactie kunnen organiseren."

Actie van afgelopen weekend rustig verlopen

Theo Engelen zegt geen moeilijkheden te hebben gehad: “Burgemeester Daphne Bergman had al gezegd dat ze niet ging handhaven als er cafés opgingen en dan is het één en één is twee. Boa’s kwamen alleen langs om een praatje te maken, het verliep allemaal heel gemoedelijk.”

In Wijchen ging ook het een en ander open. Ook verliep de dag zonder moeilijkheden, maar Duco van Lent was sowieso open gegaan. “Of het nou mocht of niet, ik was opengegaan. We zijn er klaar mee. Iedereen was toe aan een hapje en drankje en wij kunnen niet langer dicht blijven.” Martijn Koot is ook blij met de actie: “Het heeft eigenlijk de hele dag vol gezeten. We hebben ons aan de regels gehouden zoals het scannen van een QR-code en het verplichten van een mondkapje als je naar binnen gaat. Ik heb de politie wel vaak zien rondrijden, maar we hebben verder geen klachten gehoord."

Overbetuwe ziet het door de vingers

In de gemeente Overbetuwe ging slechts een café open. De gemeente laat in een verklaring weten dat het de ondernemer daarop heeft aangesproken en benadrukt de eenmaligheid van de actie: "We hebben de horeca-ondernemer daarop laten weten dat een protestactie voor iedereen is toegestaan, maar onder de voorwaarden: het is eenmalig, met toepassing van de coronamaatregelen horeca, dus met QR-code, 1,5 meter afstand, mondkapjes, en tot uiterlijk 17.00 uur. We hebben daarop toegezien en de ondernemer heeft daaraan voldaan."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.