Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. En vandaag over vleermuizen en ezels.

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. En vandaag over vleermuizen en ezels.

Verleiden

In mijn studententijd had ik van 1970 tot 1974 een bijbaantje in De Hulsen aan de Nieuwe Dukenburgseweg. Dak- en thuislozen kregen er eten, drinken en de nodige verzorging. Namen en gezichten van bewoners staan nog steeds haarscherp op mijn netvlies. Het gebouw was een paar jaar oud en van alle gemakken voorzien. Maar ja. Wat toen modern was is nu hopeloos verouderd. In 2018 spraken Iriszorg en de gemeente Nijmegen daarom af om snel met nieuwbouw te starten. In 2021 zou de nieuwbouw gereed moeten zijn. Alle 150 bewoners zijn inmiddels tijdelijk elders ondergebracht. Afgelopen oktober had de sloop kunnen starten. De sloper is echter onverrichterzake naar huis gestuurd. Hij hoeft op zijn vroegst komende september pas terug te komen. Er zitten vleermuizen. Nog vóór de start bouw is er al een vertraging van een jaar dankzij een paar vleermuizen. Al die tijd moeten de 150 bewoners het maar zien uit te houden in hun tijdelijk onderkomen.

Ik snap dat dit kaasje is voor de Partij voor de Dieren. Maar ik beschouw alle andere partijen in de gemeenteraad als partijen voor de mensen. Helaas voor deze 150 bewoners van Iriszorg. Het welzijn van de vleermuis is toch belangrijker. Noël Vergunst verklaarde in de krant dat je kunt proberen die vleermuizen te verleiden om naar een andere plek in de buurt te verkassen, maar dat valt volgens hem niet mee. Een beetje duivenmelker staat te rammelen met een blikje voer om de duiven te verleiden, maar bij vleermuizen werkt dat blijkbaar niet. Op het gevaar af dat vleermuisactivisten bij mij aan de deur verhaal komen halen: ik vind dit hartstikke krankjorum. Noël Vergunst raad ik sterk aan om zijn verleidingskunsten voor thuis te bewaren en niet voor de vleermuizen. Als raadslid wilde hij het verbod op kraken en regels binnen de drugswetgeving soepel toepassen. Ben dan nu zo soepel om het welzijn van 150 bewoners belangrijker te vinden dan het welzijn van een paar vleermuizen. Bel ogenblikkelijk de nieuwe minister van Wonen en zeg dat het nergens op lijkt. Dat is nieuw elan.

Vleermuizen als politiek heet hangijzer. In Malden moeten ezels voor extra stemmen zorgen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe partij de Kiezersclub heeft Jacky van Eldijk als lijsttrekker aangewezen. In het verleden had hij als ondernemer wat akkefietjes met de gemeente. Als protest bond hij toen twee ezels aan de muur van het gemeentehuis. “Daardoor kent iedereen mij van Nederasselt tot Malden”, aldus de hoopvolle lijsttrekker. Ook in Nijmegen heeft zich een nieuwe lokale partij aangemeld voor de verkiezingen: Nijmegen Anders!. Een tegengeluid voor het veel te machtige GroenLinks en Bruls zo snel mogelijk weg als burgemeester. Dat zijn de belangrijkste speerpunten van beleid. De lat wordt meteen hoog gelegd.

De politiek neemt burgers niet serieus. Een veel gehoorde klacht. Politici die zichzelf als lijsttrekker profileren met twee aan het gemeentehuis vastgebonden ezels of de verkiezingen ingaan om Bruls zo snel mogelijk te laten opdonderen neem ik niet serieus. Toch zullen zij kiezers weten te verleiden.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.