Afdrukken
Ankeiler: De hele Nijmeegse raad staat achter het idee om dit jaar met van de verwachte heiligverklaring van Titus Brandsma opnieuw een straat naar hem te vernoemen.

- De hele Nijmeegse raad staat achter het idee om dit jaar met van de verwachte heiligverklaring van Titus Brandsma opnieuw een straat naar hem te vernoemen. Er is in de binnenstad van Nijmegen al een Titus Brandsmastraat, maar de consensus is dat Brandsma vanwege zijn bijzondere verdiensten een singel of straat of plein met meer allure verdient. Het idee van initiatiefnemer Rob Essers is om het tracé tussen het Keizer Traianusplein en de Prins Mauritssingel te hernoemen – de weg over de Waalbrug dus – de (St.) Titus (Brandsma)singel te noemen.

Tweede Wereldoorlog

Brandsma woonde bijna twintig jaar in Nijmegen, waar hij hoogleraar was aan de Katholieke Universiteit. Brandsma, die van origine uit Friesland kwam, had een bijzondere rol in het verzet tegen de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij verzette zich van meet af aan tegen het opkomende nationaal socialisme en sprak zich uit tegen de Jodenvervolging. Tijdens de oorlog verzette Brandsma zich als voorzitter van de Bond voor Hoger en Middelbaar onderwijs publiekelijk tegen de opdracht om Joodse kinderen toegang tot scholen te ontzeggen leidde en probeerde hij de katholiek per te vrijwaren van NSB-advertenties. In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitsers en op transport gezet naar concentratiekamp Dachau, waar hij werd vermoord met een dodelijk injectie.

“Iconische plek voor een iconische Nijmegenaar”

Het voorstel om het tracé tussen het Keizer Traianusplein en de Prins Mauritssingel te naar Brandsma, vinden indieners van het debatstuk VVD, PvdA, Stadspartij Nijmegen en VoorNijmegen.NU goed aansluiten bij de verzetswijk die ontwikkeld wordt in Hof van Holland en de St. Canisiussingel die ook vernoemd is naar een heilige uit Nijmegen. Niet alle partijen vinden dit echter de beste keuze qua locatie. “Het is een veredelde snelweg,” vindt Huub Bellemakers (GroenLinks). “Dat zou zonde zijn, want het doet hem geen recht aan.” Will Reichgelt (50Plus) ziet liever dat het plein voor de Titus Brandsma Gedachteniskerk naar Brandsma vernoemd wordt en dat hier ook een standbeeld geplaatst wordt. “Zo concentreren we het meer op één plek.” Delano van Luik (CDA) is juist wél verheugd over het tracé over de Waalburg als locatie. “We kunnen hier een iconische plek vernoemen naar een iconische Nijmegenaar.”

“Vinden het genoeg qua naamgeving in de fysiek ruimte”

Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) is minder enthousiast over het initiatief, maar zegt wel medewerking toe als hij daartoe wordt opgeroepen door de raad. “We eren Titus Brandsma al op vele verschillende manieren in deze stad. Er is al een straat naar hem vernoemd, een kapel de Titus Brandsma Gedachteniskerk, een wijkcentrum en een instituut en een standbeeld bij de universiteit. Wat het college betreft vinden we het genoeg qua naamgeving in de fysieke ruimte. We zijn wel van plan om samen met provincie Friesland en de Radboud Universiteit stil te staan bij zijn heiligverklaring en Titus Brandsma en zijn gedachtegoed dan weer onder de aandacht te brengen.” Indieners VVD, PvdA, Stadspartij Nijmegen en VoorNijmegen.NU zijn van plan om een motie in te dienen waarin het college opgeroepen wordt het gesprek aan te gaan met maatschappelijke partijen om tot een goede invulling van het initiatief te komen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel