Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Kasteel Wijchen Foto: Anton Adelaar / RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Kasteel Hernen Foto: Anton Adelaar / RN7
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Ruïne Batenburg Foto: Anton Adelaar / RN7
Ankeiler: Drie kastelen in de gemeente Wijchen zijn door de ANWB genomineerd voor mooiste kasteel van Nederland.

- Drie kastelen in de gemeente Wijchen zijn door de ANWB genomineerd voor mooiste kasteel van Nederland. Kasteel/ruïne Batenburg, kasteel Hernen en kasteel Wijchen staan op de lijst.

Tekst gaat verder onder de video:

Kasteel Wijchen

Volgens kasteelmanager Tanja Bruins moet er massaal op kasteel Wijchen gestemd worden: "Dit kasteel is bijzonder, omdat wij hier koninklijke bewoners hebben gehad. Binnen in het kasteel wordt het verhaal vertelt van de koninklijke bewoner Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje. Verder ligt het midden in het bruisende centrum van Wijchen, dus absoluut een aanrader voor een dagje uit."

Nu wordt het kasteel nog gerenoveerd, maar Bruins hoopt dat er binnenkort weer veel mensen het kasteel komen bezoeken: "We hopen dat iedereen komt aanschouwen hoe mooi het is geworden, en wat voor een bijzondere plek het is om te trouwen, te vergaderen of om een bezoek te brengen aan het museum," aldus de kasteelmanager.

Afbeelding
Kasteel Wijchen Foto: Anton Adelaar / RN7

Kasteel Hernen

Maar de kasteelmanager van Hernen is het daar niet mee eens: "Als je een echt authentiek, middeleeuws kasteel wil zien, dan moet je naar kasteel Hernen komen. Niks aangebouwd, nooit aangevallen, dus helemaal authentiek gebleven," vertelt Tatiana Klinkert.

"Daarnaast is het één van de meest kind vriendelijkste kastelen van Nederland; onlangs is dit slot provinciewinnaar geworden van de kidsproofprijs. Niet alleen het kasteel, maar ook de omgeving is prachtig," aldus Klinkert.

Afbeelding
Kasteel Hernen Foto: Anton Adelaar / RN7

Kasteel/ruïne Batenburg

Hoewel de ruïne in Batenburg inmiddels geen heel kasteel meer is, is het toch door de ANWB genomineerd, en daar is ruïnebeheerder Adriaan Strik ontzettend trots op: "Stem vooral op Batenburg, want dan neem je een hele goede beslissing. Batenburg heeft een heel mooi kasteel, rijkelijk verleden en een mooie omgeving."

Afbeelding
Ruïne Batenburg Foto: Anton Adelaar / RN7

Criteria

In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de ANWB vijftig kastelen geselecteerd. Deze voldoen allemaal aan de volgende criteria:

- (Regelmatig) geopend voor bezoek;
- Middeleeuwse oorsprong;
-Rijksmonument;
-En (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren.

Stemmen kan nog tot en met 6 maart.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.