Bevat Video: Video
Ankeiler: De Nieuw Leven in Valburg heeft een groot probleem. 25 jaar na de renovatie aan de molen is één van de balken, het standaard, er slecht aan toe.

- De Nieuw Leven in Valburg heeft een groot probleem. 25 jaar na de renovatie aan de molen is één van de balken, het standaard, er slecht aan toe. In de balk zit een grote scheur die groter en kleiner wordt wanneer de wieken van de molen draaien.

“Deze scheuren zijn ontstaan doordat het hout van binnen uit is beginnen te rotten. Toen de scheuren tijdens het draaien van de wieken ook groter en kleiner begonnen te worden hebben we hulp ingeschakeld. Eerst door middel van de molenmaker en later een adviesbureau,” vertelt Tonnie Minkhorst, een van de drie molenaars van de Nieuw Leven. “Samen met een resistograaf zijn ze gaan boren in de balk. Een resistograaf is eigenlijk niets anders dan een boor die gekoppeld is aan een computer zodat je de weerstand kan meten. Op die manier hebben we dus ontdekt dat de kern van de balk op verschillende plaatsen behoorlijk verrot was en voornamelijk op cruciale plekken waar de meeste krachten ontstaan.”

Tekst gaat verder onder video:

Oplossing

De balk is nu tijdelijk verstevigd met zogenoemde stroppen: metalen raamwerken. Uiteindelijk moet het standaard vervangen worden. Dat kan nog wel even gaan duren, en dat heeft een bijzondere reden: “Op het moment heeft Frankrijk veel hout nodig voor het restaureren van de Notre Dame. Dus de echt grote eikenhouten stukken zijn heel moeilijk te krijgen. Vandaar dat we nu hebben besloten om te kiezen voor een stalen kern en dan die te bekleden met hout zodat het nog echt lijkt”, aldus Minkhorst.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel