Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Oeverloos

Afgelopen vrijdag kreeg ik in alle vroegte twee appjes met de vraag of ik de nieuwjaarstoespraak van Bruls had geschreven. Twee appjes met dezelfde opvallende vraag. Dat kon geen toeval zijn. De Gelderlander gaf de verklaring. “De woningbouw dreigt te verzanden in oeverloze discussies over belangen, inspraak, procedures en bouwwensen.” Een van de zinnen uit de digitale nieuwjaarstoespraak van Bruls. Verder had hij het over uitleggen van politieke keuzes, ook al is niet iedereen tevreden. De prikkelende gedachte van de appjesverstuurders over mijn rol als speechschrijver was dus zo gek nog niet. Die Bruls toch. En passant sprak hij over de komende peiling over de toekomst van Veur-Lent. De woorden ‘oeverloze discussies’ zijn in dat kader een fantastische frivole woordspeling. Toch zullen ze door tegenstanders van woningbouw op Veur-Lent als een provocatie van de bovenste plank en ondermijning van de democratische rechtsorde worden opgevat. Ik hoop wel dat de boodschap bij de gemeenteraadsleden is overgekomen: uitscheiden met lullen; doorpakken.

Dat gaat nog wat worden. Want op nationaal niveau is een andere doorpakker minister van klimaat geworden. Rob Jetten. Over snelle carrière gesproken. Rob verscheen in maart 2010 voor de eerste keer in mijn columns. Ik schreef toen dat hij samen met Jan van der Meer na de succesvolle verkiezingsuitslag voor D66 en GroenLinks op het schild naar buiten werd gedragen. Rob maakte toen grote kans om wethouder te worden, maar koos voor de oppositie omdat hij de plaatselijke SP voor geen meter vertrouwde. Oppositievoeren was echter niet zijn sterkste kant. Het was zo dramatisch dat Rob Jaspers hem ooit in het Nieuwscafé van de Gelderlander het dringende verzoek deed om eindelijk eens serieus oppositie te voeren en uit te scheiden met het stellen van onnozele schriftelijke vragen aan het College. Rob Jetten beloofde beterschap. Nu is hij dus minister van klimaat. Van drammer naar doorpakker. Want dat is toch wat we mogen verwachten bij nieuw elan. De VVD in Beuningen ziet dat heel anders. Ondanks een raadsmeerderheid voor de bouw van windmolens langs de A73 wil deze partij het plan in de vriezer doen. Ook weer zo’n prachtige woordspeling. De aarde warmt op en de Beuningse VVD wil windmolens in de vriezer doen. De humor ligt in Beuningen niet alleen op straat, maar ook in de raadszaal. Rob Jetten hoeft zijn voormalige maatje Jan van der Meer niet te bellen om een handje te helpen met het nemen van een aanwijzingsbesluit in Beuningen.

Jan van der Meer; daar is hij weer. Begon op een bovenverdieping in Bottendaal de wereld te verbeteren. De aanhouder wint. Jan werd raadslid én wethouder in Nijmegen. Was kort wethouder in Eindhoven en is nu gedeputeerde voor milieu in Gelderland. Dat is een wenkend perspectief. Komende week staan er meer voormalige gedeputeerden naast Rutte op het bordes. Mocht Jesse Klaver de volgende keer wèl willen meeregeren, dan is Jan de logische nieuwe minister van milieu en aanverwante zaken. Ook Jan is de periode van oeverloos lullen al lang ontgroeid.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.