Bevat Video: Video
Ankeiler: Inwoners van de gemeente Berg en Dal geven het Vrijheidsmuseum in Groesbeek een muziekstuk cadeau. De gemeente wilde graag een cadeau geven ter gelegenheid van de nieuwbouw van het museum.

- Inwoners van de gemeente Berg en Dal geven het Vrijheidsmuseum in Groesbeek een muziekstuk cadeau. De gemeente wilde graag een cadeau geven ter gelegenheid van de nieuwbouw van het museum.

Het klassieke muziekstuk - een ouverture - is een idee van componist Wim Bakker. Het is een muzikale reis van lokale melodieƫn. Zelfs de Zevenheuvelenweg is erin verwerkt, vertelt Bakker. "Dit stuk wordt zeven keer wat luider en zeven keer wat zachter."

In een muzikaal cadeau voor het Vrijheidsmuseum is natuurlijk ook prominent aandacht voor het oorlogsverleden van de gemeente Berg en Dal.

Kijk hier naar een reportage over het muziekstuk:

Het muziekstuk moet niet in een la verdwijnen natuurlijk. Directeur Wiel Lenders van het museum krijgt het hele pak papier. "De bedoeling is dat hij elk jaar het stuk stuurt naar een land dat het uit kan voeren, op YouTube zetten en het terugstuurt naar het museum."

De eerste aanvragen van landen als Canada, Amerika en Australiƫ zijn al binnen. "Dat doet me wel erg deugd", zegt Bakker. Een stuk van de ouverture zou wat hem betreft onderdeel moeten worden van de jaarlijkse herdenking op 4 mei.