Ankeiler: De katholieke kerk in Winssen wordt omgebouwd tot appartementencomplex.

- De katholieke kerk in Winssen wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Het college van B&W van Beuningen is onlangs akkoord gegaan met de plannen om de kerk te transformeren tot een woonlocatie. De preekstoel van de St. Antonius van Paduakerk zal verhuizen naar de kerk in Lith.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Rce) heeft een negatief advies afgegeven voor het verplaatsen van de preekstoel. Het ombouwen van de kerk tot wooncomplex is volgens de Rce namelijk nog onduidelijk, zolang de plannen nog niet officieel zijn vastgelegd in een bestemmingsplan of ander beleidsstuk.

Kerk al aantal jaren buiten gebruik

Het college heeft wel vertrouwen in de plannen voor een wooncomplex en ziet geen reden om de verplaatsing van de preekstoel uit te stellen. De kerk in Winssen is al een aantal jaren niet als zodanig in gebruik. Vanwege het dalende aantal kerkgangers is men destijds gestopt met de erediensten.

De parochie is nu in onderhandeling met een koper voor het pand. Het parochiebestuur hoopt op korte termijn een omgevingsvergunning te kunnen indienen voor de verbouwing van de kerk.

Grote vraag naar woningen

Volgens het college is een herbestemming van de kerk de enige manier om het monumentale gebouw in zijn huidige staat te behouden. Dit betekent wel dat de preekstoel en andere objecten definitief uit de kerk moeten worden verwijderd. Het bisdom gaat deze objecten verdelen over de andere kerken in zijn beheer.

Binnen de gemeente Beuningen wordt in de komende decennia een grote vraag naar woningen verwacht. Ook de inwoners van Winssen zoeken kleinere, betaalbare woningen en appartementen. Naar mening van het college sluit de verbouwing van de kerk daar uitstekend op aan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel