Ankeiler: Dankzij de gemeenteraadsverkiezingen zal 2022 onrustig zijn, voorspelt columnist Vincent Cantrijn.

- Dankzij de gemeenteraadsverkiezingen zal 2022 onrustig zijn, voorspelt columnist Vincent Cantrijn.

Heibel

De deadline voor deze column lag op oudjaarsdag. Tijdens het schrijven wist ik nog niet of de hoop van burgemeesters, politie en hulpverleners op een rustige jaarwisseling waarheid is geworden. Ik hoop het. Wat ik wel weet is dat 2022 figuurlijk verre van rustig zal zijn. Daar zorgen de gemeenteraadsverkiezingen in maart wel voor. Het mantra zal ook deze keer weer zijn dat de kloof tussen politiek en burgers kleiner moet worden. Een belofte die ik de afgelopen twintig jaar iedere keer kon noteren uit de mond van potentiële raadsleden. Desondanks is het vertrouwen in de politiek minimaal. De gemeente luistert niet naar ons. Aldus de kernboodschap in een protestbrief van een groot aantal wijkraden en bewonersgroepen in Nijmegen.

Pastoors kunnen er overigens ook wat van. In ieder geval die van Overasselt. Er komt een zendmast in de kerk, zodat het dorp na de aanleg van riolering en glasvezelnet ook met moderne telefoons uit de voeten kan. Toch is de heibel niet te overzien. ‘Niemand in het dorp is bij het besluit betrokken’, aldus boze Overasseltenaren. Ook mét overleg zouden ze de pastoor een klojo vinden, want ze willen geen zendmast. Dus krijgt het proces de schuld. Zoals altijd en overal. Ze zien zo’n mast namelijk als een gevaar voor de volksgezondheid. En er staat ook nog een basisschool naast de kerk. Hoe durft die pastoor. L’histoire se répète. Begin negentiger jaren protesteerden verontruste bewoners van Nijmegen-Oost tegen de geplande plaatsing van een zendmast op de toren van de Christus Koningkerk. Ze waren doodsbenauwd voor de straling van die nieuwerwetse mobieltjes. Overasselt overweegt de werving van een dorpsomroeper.

De politiek moet dichter bij de burger komen. Die boodschap is in de gemeente Lingewaard overgekomen. Daar doet in maart partij GGWGDV aan de verkiezingen mee. De afkorting staat voor ‘Gin gezeur we gaon d’r veur’. De kieslijst wordt samengesteld uit leden van de plaatselijke carnavalsvereniging. Het verkiezingsprogramma volgt in januari. Carnaval is afgelast, dus tijd zat om een verkiezingsprogramma te schrijven. Ook in Malden is een nieuwe politieke partij opgericht uit onvrede over de manier waarop de gemeente haar burgers bij het beleid betrekt. Kiezersclub is de naam. Volgens eerste berichten voortgekomen uit voetbalclub Juliana’31; de initiatiefnemers van de nieuwe politieke partij zijn voorzitter en penningmeester van de voetbalclub. Meteen heibel in Malden. Het bestuur van de voetbalclub verklaarde er niks mee te maken te hebben, want de voorzitter doet het op persoonlijke titel en de andere initiatiefnemer is nooit penningmeester geweest; dat was zijn vrouw. Dat we het maar weten. Aan valse bescheidenheid ontbreekt het nieuwkomer de Kiezersclub niet. De lat wordt hoog gelegd, want ze gaan nadenken over wie er wethouder zou moeten worden. ‘Work in progress’, noemt de Kiezersclub het zelf. Dat zijn inderdaad afstand verkleinende woorden.

Carnavalisten of voetballers mogen van mij raadslid en wethouder worden, als ze maar doen wat ze moeten doen. Luisteren, wat iets anders is dan de oren laten hangen naar de sprekers, en na afwegen van alle belangen besluiten nemen. Meer voortgang; minder heibel.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.