Ankeiler: Het college van B&W van Beuningen gaat serieus onderzoeken hoe de oude tabaksschuur aan de Brugstraat in Ewijk het beste kan worden bewaard voor de toekomstige generaties.

- Het college van B&W van Beuningen gaat serieus onderzoeken hoe de oude tabaksschuur aan de Brugstraat in Ewijk het beste kan worden bewaard voor de toekomstige generaties. In een brief aan de gemeenteraad geeft het college deze week toe, dat men niet op de hoogte was van de historische waarde en bouwkundige staat van het pand.

Schuur momenteel nog geen monument

Volgens het college is de schuur zelf momenteel geen monument, maar staat het wel op het terrein van rijksmonument Brugstraat 8 in Ewijk. Gezien de historische waarde van de tabaksschuur, gaat het college nu overleggen met de eigenaar en het Gelders Genootschap.

Dan komt onder meer aan de orde of de oude schuur eventueel wordt aangewezen als gemeentelijk of rijksmonument. Ook wordt bekeken hoe de bouwkundige staat van de tabaksschuur (sterk) kan worden verbeterd. De kosten die daarmee gepaard gaan, spelen uiteraard ook een rol bij de besluiten.

Schuur laatste overblijfsel tabaksteelt

De brief van het college is daarnaast een antwoord op schriftelijke vragen van de gemeenteraadsfractie van Beuningen Nu & Morgen (BN&M). Deze partij benadrukt dat de oude schuur waarschijnlijk het laatste overblijfsel is van de tabaksteelt, die ooit erg belangrijk was voor Beuningen en omgeving. Zestig jaar geleden kwam er een eind aan de tabaksindustrie in ons land, als gevolg van een fatale schimmelziekte.

Lees ook: BN&M wil restauratie oude en vervallen tabaksschuur Ewijk.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.