Bevat Video: Video
Ankeiler: Een kerstdiner hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Dat is de boodschap van kok Wim Coenen, bekend van het programma Koken met Coenen.

- Een kerstdiner hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Dat is de boodschap van kok Wim Coenen, bekend van het programma Koken met Coenen. Voor iedereen die nog wel wat inspiratie kan gebruiken, kookt hij een heerlijke maaltijd.

De recepten vind je onder de video's:

Ook in het kerstprogramma Klaar voor Kerst! maakt Wim Coenen zijn opwachting:

Recept mosterdsoep

Ingrediënten
- 1200 gram warme kippenbouillon
- 100 gram kookroom
- 50 gram braadboter
- 40 gram bloem
- 1 middelgrote prei
- 1 fijngesnipperd sjalotje
- 2 eetlepels Franse mosterd
- 1 kleine eetlepel vers gehakte peterselie
- 2 kleine theelepeltjes suiker
- zout en peper uit de molen

Instructies
1) Verwijder het donkergroene blad en het wortelgedeelte van de prei.
2) Snij hem in de lengte doormidden snij deze vervolgens in zeer smalle reepjes.
3) Spoel de reepjes in een vergiet of zeef onder koud stromend water schoon en.
4) Zet een ruime soeppan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
5) Doe de braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
6) Fruit de prei en de sjalot snippers tot deze glazig zijn, dus laat ze niet bruin kleuren.
7) Roer de bloem erdoor en voeg vervolgens alroerende de warme kippenbouillon beetje bij beetje toe.
8) Temper het vuur iets zodra de soep gaat koken en laat deze een paar minuten zachtjes doorgaren bij matig vuur.
9) Roer de mosterd en de kookroom met een garde rustig door de soep en draai het vuur terug naar 70 tot 80 %, zodat de soep niet meer gaat koken.
10) Proef de soep en maak hem, indien nodig, op smaak met wat zout, peper en eventueel een theelepeltje suiker.
11) Lekker met stokbrood een Turks breekbrood of een andere broodsoort.

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten
- 900 gram in blokjes gesneden runder stoofvlees
- 300 gram fijngesnipperde ui
- 250 gram in niet te dunne schijven gesneden kastanjechampignons
- 250 gram in kleine blokjes gesneden wortel
- 150 gram fijngesnipperd ontbijtspek
- 100 gram tomatenpuree
- 50 gram braadboter
- 30 gram Franse mosterd
- 20 gram stoofvleeskruiden*

Instructies
1) Zet een ruime braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
2) Doe de braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
3) Verdeel het vlees over de bodem van de pan, schep het nog niet om maar laat het vlees aan de onderzijde een beetje bruinen.
4) Schep het dan een of twee keer om en laat het ook deze blokjes weer bruine
5) Herhaal dit tot al het vlees mooi lichtbruin van kleur is.
6) Strooi de kruiden over het vlees, schep het goed om en voeg het gesnipperde ontbijtspek, de kastanjechampignons, wortelblokjes en de fijngesnipperde ui toe.
7) Schep alles goed door elkaar, roerbak alles tot de ui glazig is.
8) Schenk 2 kopjes heet water bij in de pan en roer alles weer goed om.
9) Temper het vuur naar ongeveer 80% zodat het een heel klein beetje pruttelt in de pan maar het niet aan de kook komt.
10) Sluit het deksel op de pan en laat het vlees, bij matig vuur in 3 a 4 uur door en door gaar stoven.
11) Kijk regelmatig in de pan en roer dan door het gerecht zodat het niet aanzet op de bodem van de pan.
12) Voeg ook regelmatig wat heet water toe als er teveel van het stoofvocht verdampt.
13) Lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree en sperziebonen, bloemkool of broccoli.

*voor stoofvleeskruiden: kijk bij 'zelf kruiden maken'.

Chocolade Mousse

Ingrediënten
- 200 gram pure chocolade
- 300 gram verse slagroom
- 20 gram witte basterdsuiker

Instructies
1) Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze samen met de melk in een glazen of RVS kom.
2) Vul een kookpan (die iets kleiner is dan de kom met chocoladebrokjes) met heet water op het vuur, breng het water tegen de kook en zet het vuur dan laag.
3) Zet de kom met de chocoladestukjes op de pan met heet water, zodanig dat de bodem van de kom niet het water raakt (daar moet minimaal een centimeter ruimte tussen zijn)
4) Roer rustig met een garde door de chocolade totdat deze helemaal gesmolten is.
5) Laat de kom met de gesmolten chocolade vijf tot tien minuten afkoelen, zodat deze niet te warm is maar wel vloeibaar blijft.
6) Klop in de tussentijd de slagroom* samen met de basterdsuiker in een ruime kom totdat de slagroom bijna stijf is.
7) Schenk de chocolade beetje bij beetje bij de slagroom en meng deze met een garde heel rustig door de slagroom zodat de lucht er niet uitgeslagen wordt.
8) Zet de kom minimaal 3 uurtjes in de koelkast om het koud en stijf te laten worden.
9) De Chocolademousse kun je gerust een dag voor het gebruik al maken.

Veel meer recepten zijn te vinden op de website van Wim Coenen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel