Ankeiler: De PvdA wil dat het college er op aandringt bij het COA en het ministerie dat vluchtelingen die nu nog op Heumensoord opgevangen worden, maar binnenkort verhuisd worden naar een andere locatie meer bagage mogen meenemen dan slechts één tas van maximaal 20 kilogram.

- De PvdA wil dat het college er op aandringt bij het COA en het ministerie dat vluchtelingen die nu nog op Heumensoord opgevangen worden, maar binnenkort verhuisd worden naar een andere locatie meer bagage mogen meenemen dan slechts één tas van maximaal 20 kilogram. Hierdoor kan men veel spullen die door vrijwilligers en andere hulpvaardige Nijmegenaren voor hen verzameld zijn niet meenemen.

“Verschrikkelijk om te zien”

“De meeste mensen zijn hier met amper bezittingen gekomen”, zegt fractievolger Mika Kraft, die zelf in het verleden ook betrokken was bij de opvang van vluchtelingen op Heumensoord als initiatiefnemer van de Facebookpagina Humans of Heumensoord in 2015. “Zoals we van Nijmegen kunnen verwachten, zijn een heleboel mensen te hulp geschoten met zaken als kleren, schoenen en fietsen. Dat is geweldig, maar we zien nu dat het systeem daar helaas niet op ingericht is. Na het vertrek van de eerste Afghanen stonden er vuilniszakken vol kleren die achterbleven en afgevoerd werden. Mensen moeten nu dus weer naar een andere plek om opgevangen te worden, en het is verschrikkelijk om te zien dat de spullen die voor hen zijn verzameld amper meegenomen mogen worden door de streng limiet op de bagagecapaciteit.”

Signaal afgeven aan COA

De partij vraagt daarom aan het college om een signaal af te geven aan het COA dat men het belangrijk vindt dat mensen hun eigen spullen mogen meenemen. “Misschien kan dat het COA bewegen om hier soepeler in te zijn of het transport beter te organiseren”, zegt Kraft. “Er zijn namelijk nog wel andere manieren te bedenken om spullen mee te krijgen, al is het maar een kleine aanhanger achter een bus. Inmiddels zijn vrijwilligers druk bezig om de fietsen en tassen van de Afghanen die nu vertrekken op te halen en te brengen naar hun volgende locatie. De verantwoordelijkheid voor het vervoeren van deze eigendommen zou niet bij vrijwilligers moeten. Als het niet anders kan, kan ook de gemeente zelf actie ondernemen, maar het liefst wordt dit binnen het vervoer van het COA geregeld.”

“Gek dat er politieke actie nodig is”

Kraft laakt de opstelling van het COA en vraagt het college zich hierover uit te spreken. “Het COA weet ook dat dit speelt. Er zijn genoeg geluiden waaruit blijkt dat er veel behoefte is aan een betere regeling voor het vervoer van spullen die dierbaar zijn voor mensen. Het is gek dat er politieke actie nodig is om hier beweging in te krijgen. Je zou verwachten dat het COA zelf actie onderneemt.”

Toekomstige Nijmegenaren

De PvdA wijst het college ook op de Hotel en Accommodatieregeling (HAR) van het COA om evacués met een verblijfsvergunning die in Nijmegen zullen worden gehuisvest nu al onderdak te bieden in afwachting van een vrijgekomen woning. “Als duidelijk is dat mensen in Nijmegen mogen blijven, is het het beste als mensen niet eerst nog ergens anders naartoe moeten.” De partij hoopt op een snelle reactie van het college. “Dat is nodig, want is thema is heel actueel en de tijd dringt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.