Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Druten is positief over de pilot waarbij straatcoaches worden ingezet om jongerenoverlast tegen te gaan.

- De gemeente Druten is positief over de pilot waarbij straatcoaches worden ingezet om jongerenoverlast tegen te gaan. De partij Welzijn Druten denkt daar anders over: "We zijn met de straatcoaches eerder het probleem aan het vermijden dan het aanpakken." De coaches zoeken locaties waar vaak jeugdoverlast plaatsvindt, zoals bij de Gelenberg, ze spreken de jongeren aan en betrekken ook buurtbewoners actief bij het oplossen van problemen in de wijk.

Tekst gaat verder onder de video:

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld is te spreken over de pilot: "We zijn zeer tevreden. Wel zijn er nog wat verbeterpunten, maar er zijn zeker effecten. Op de markt hebben we bijvoorbeeld een periode gehad met overlast van een groepje jongeren. Daar zijn vervolgens de straatcoaches op ingezet en die overlast is nu weg."

"Straatcoaches vermijden eerder het probleem"

Haci Murat Aslan, fractievoorzitter van Welzijn Druten, geeft een voorbeeld: "Als een voorbijganger de overlastgevers op hun gedrag aanspreekt, krijgt die vervolgens een hele lading scheldwoorden over zich heen. Zo iemand gaat dan naar de straatcoaches en vervolgens wordt gezegd dat er niks mee gedaan wordt."

Voor straatcoach Bino Kaya komt deze uitspraak als een verrassing: "Dit is de eerste keer dat ik dit hoor. Het is niet mogelijk dat er niks met een melding gedaan wordt. Als iemand melding maakt dat er jongeren zijn die overlast veroorzaken, dan rijden wij er altijd heen. Vervolgens wordt er teruggekoppeld aan de melder wat wij met de melding hebben gedaan."

Effectiviteit

Toch vindt Welzijn Druten dat er eens goed naar de pilot gekeken moet worden: "De nieuwe raad moet straks deze pilot goed tegen het licht houden. Het allerbelangrijkste is: wat hebben de straatcoaches betekend voor de jongerenoverlast en drugsproblematiek in Druten," aldus Aslan.

Kaya kan zelf een voorbeeld geven waarbij de straatcoaches effectief zijn geweest, bijvoorbeeld in de buurt van het Shell tankstation: "Van buurtbewoners hebben we gehoord dat daar twee jaar lang overlast was. Vier tot zes maanden hebben wij daar volop opgezeten. Nu zie je dat daar bijna niemand meer komt en het afgelopen halfjaar hebben wij geen melding gekregen."

Half december is de pilot door de gemeente geëvalueerd en volgens de burgemeester zullen de straatcoaches de komende maanden nog vaak kunnen worden ingezet.

Lees ook: "Met overleggen los je het probleem niet op", Welzijn Druten over jongerenoverlast

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.