Ankeiler: Stemmen op een landelijke óf op een lokale partij komt uiteindelijk wellicht neer op de vraag: hebben lantaarnpalen een ideologie?

- Stemmen op een landelijke óf op een lokale partij komt uiteindelijk wellicht neer op de vraag: hebben lantaarnpalen een ideologie?

Lantaarnpalen

Paul Loermans heeft aangekondigd zich na de verkiezingen in maart niet meer beschikbaar te stellen als wethouder in Wijchen. Na twee periodes stopt hij om te voorkomen dat er sleet op komt. Een verstandige opvatting. In een interview in de Gelderlander ging hij dieper in op het in zijn ogen grote verschil tussen Kernachtig Wijchen en een landelijke partij: “Wij zijn geen partij van grondbeginselen. Daar vallen doden mee. Wij kijken vooral wat Wijchen nodig heeft. En er zijn geen sociaaldemocratische lantaarnpalen.” Ik wil het vlak voor Kerstmis niet al te zwaar maken. Ik laat daarom de veel te kort door de bocht opmerking over de relatie tussen partijen die wèl grondbeginselen hebben en doden maar even voor wat het is. Maar dat er wel degelijk een relatie is tussen partijpolitieke grondbeginselen en lantaarnpalen is minder gek dan Paul Loermans vermoedt.

Neem de Partij voor de Dieren. Die pleitte In 2019 in Nijmegen voor het plaatsen van verkeersborden, straatnaamborden en lantaarnpalen van bamboe. Niet zomaar bamboe. Het moest ook nog duurzaam geteeld bamboe zijn. Als deze lantaarnpalen niet gebaseerd zijn op partijpolitieke grondbeginselen dan weet ik het niet meer. Het college van burgemeester en wethouders vond dat echter iets te gortig. Blijkbaar stond de gemeentewerf nog boordevol traditioneel materiaal. Er kwamen geen verkeersborden en lantaarnpalen van bamboe. Dat kan na de verkiezingen in maart zo maar anders zijn. Want iedere partij denkt zetelwinst te behalen. Ook de Partij voor de Dieren. En die partij laat niet met zich sollen. Dat is na de vorige verkiezingen wel gebleken. Met twee zetels in de raad kreeg de partij het voor mekaar dat wethouder Grete Visser dierenwelzijn in haar portefeuille kreeg. Dat was nog nooit voorgekomen in de Nijmeegse politieke geschiedenis. En dat dankzij twee zetels. Bij zetelwinst zijn er nieuwe ronde nieuwe kansen voor de bamboelantaarnpalen.

Rondom verkiezingen worden studenten in Nijmegen door menigeen steevast als schuldigen aangewezen voor het linkse karakter van de stad en het indienen van rare ideeën in de gemeenteraad. Niet alleen door roeptoeters op sociale media. Michel Hulskorte, voormalig fractievoorzitter van de Verenigde Seniorenpartij, is er ooit mee begonnen. Luid en duidelijk verkondigde hij regelmatig dat studenten zeker moesten gaan stemmen. Alleen niet in Nijmegen, maar in de gemeente waar ze vandaan kwamen. Afgelopen week las ik deze stelling ook weer op verschillende plekken. Eerst vijf jaar in Nijmegen wonen, dan pas hier stemmen. Oftewel eerst een inburgeringscursus NNP; Normaal Nijmeegs Peil. Met als ondertitel: zo doen wij het hier jongeman.

Zo ver zal het in Wijchen voorlopig niet komen. De Partij voor de Dieren doet in maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks wel; voor de eerste keer. Kernachtig Wijchen hoeft zich echter geen zorgen te maken dat dit gaat leiden tot een politieke aardverschuiving. Dus kan de partij blijven besturen vanuit het principe: kijken wat Wijchen nodig heeft. Kernachtig Wijchen hanteert dit principe als een politiek grondbeginsel van U vraagt wij draaien. Dat leidt inderdaad niet tot sociaaldemocratische, noch bamboelantaarnpalen.

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.